Je zázvor dobrý na bolest v krku a kašel?

Sponzorované odkazy:

Je zázvor dobrý na bolest v krku a kašel?

V současné době jsou nachlazení v plném proudu. Hledáte-li tip na domácí medicínu, která vám uleví od bolesti v krku a nachlazení, čtete správný článek. Zázvor se užívá od pradávna nejen pro léčbu nachlazení, nemocí horních i dolních cest dýchacích, ale i k léčení zánětlivých, či infekčních onemocnění v zažívacím traktu. Zázvorové bonbony a lízátka jsou skvělé na nejen těhotenské nevolnosti.

Proč je zázvor tak prospěšný? Obsahuje totiž hned několik bioaktivních látek s protizánětlivými, antioxidačními a antibakteriálními vlastnostmi, které mohou být užitečné při léčbě kašle a bolesti v krku.

Zázvor je užitečný zejména díky tomu, že má:

protizánětlivé vlastnosti – Protizánětlivé vlastnosti zázvoru mohou pomoci snížit bolest v krku a otoky. antivirové a antibakteriální vlastnosti – Zázvor obsahuje látky prokazatelně antivirové a antibakteriální. To znamená, že zázvor může pomoci v boji proti základní infekci. zklidňující vlastnosti – Zázvor má přirozený uklidňující účinek na krk i žaludek, což může pomoci snížit bolest a podráždění.

Několik babských receptů se zázvorem

Zázvorový čaj

Čerstvý kořen zázvoru nasekejte a rychle namočte do vroucí vody. Pro další chuť a uklidňující účinky můžete přidat citron a med. Pijte tento čaj několikrát denně, abyste zmírnili nepohodlí v krku a minimalizovali délku léčení.

Připravte si zázvorový obklad

Nastrouhejte čerstvý zázvor a smíchejte ho s teplou vodou, abyste vytvořili pastu. Použijte čistý hadřík a tuto zázvorovou pastu k zakrytí krku po dobu 15 až 20 minut. Protizánětlivé účinky zázvoru a teplo z obkladu mohou pomoci uklidnit hrdlo a snížit nepohodlí při polykání.

Žvýkejte čerstvý zázvor

Nakrájejte čerstvý kořen zázvoru a pak jej chvíli žvýkejte. Zázvorové šťávy mohou zklidnit nepohodlí v krku a snížit zánět.

Vykloktejte si zázvorem

Smíchejte jeden šálek teplé vody a jednu polévkovou lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru. Po dobu jedné minuty si tímto roztokem kloktejte a poté vyplivněte. Opakujte několikrát denně, abyste si pomohli od bolesti v krku.

Zpracované kapsle a doplňky stravy

Pro některé lidi je chuť zázvoru příliš štiplavá a intenzivní. Pokud nemáte rádi zázvorovou chuť nebo dáváte přednost koncentrovanější dávce zázvoru, pořiďte si zázvorové pilulky nebo kapsle. Pozor zázvor není vhodné naudužívat koncentrovaný v těhotenství, ani není vhodný pro děti do tří let.

Chutný zázvorový čaj na bolest v krku

Na bolest v krku je dobrý zázvorový čaj. Zde je recept na přípravu medového zázvorového čaje na bolest v krku:

Ingredience:

  • Čerstvý kořen zázvoru (cca 2 cm kořenu)
  • Voda (půl litru)
  • Med (volitelné)
  • Citron (volitelné)

Příprava:

Kořen zázvoru opláchněte vodou a oloupejte slupku. Poté zázvor nakrájejte na tenké kousky nebo nastrouhejte. V hrnci nebo konvici dejte vařit půl litru vody. Jakmile se voda začne vařit, přidejte do vody nakrájený nebo nastrouhaný zázvor. Stáhněte plotýnku a nechte zázvor 10–15 minut provařit. Zázvorový čaj sceďte do hrníčku. Pokud chcete, přidejte med a citron podle chuti. Zázvorový čaj pijte, dokud je ještě teplý.

Článek Je zázvor dobrý na bolest v krku a kašel? byl publikován 13. března 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...