Műsli, vaše perfektní snídaně
Sponzorované odkazy:
Műsli je oblíbenou součástí jídelníčků nejen vyznavačů zdravé výživy. Snídani bez chutného ovocného, ořechového či čokoládového műsli si mnoho z nás neumí vůbec představit. Není divu – műsli chutná skvěle a je perfektním a vyváženým zdrojem cereálií, vitamínů a důležitých stopových prvků. Dodá energii a probudí v nás po ránu život.
Tak trochu jiné műsli
V obchodech můžeme vybírat z širokého sortimentu nejrůznějších műsli směsí, od ovocných přes medové, ovocné, oříškové či čokoládové. Různé společnosti nabízí odlišné receptury, je však možné že nebudeme stále moct najít to pravé pro nás. V takovém případě se můžeme rozhodnout vyrobit si műsli vlastní. Je to snadné, pro mnohé zábavné a hlavně prospěšné, jelikož si sami pohlídáme obsah našeho műsli.
Nejjednodušší cereální směsi
Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších cereálií, která bude také tvořit základ našeho műsli. Asi nejjednodušším způsobem jak si připravit výživnou snídani, je smíchat několik různých složek v chutnou zdravou cerální směs. Sypané nezapékané műsli připravíme rychle, a mimo to bude také zdravější a méně kalorické než to slazené zapékané. Postup je jednoduchý. Hlavní část budou tvořit ovesné vločky, které smícháme se sušeným ovocem dle chuti (můžeme volit sušené banány, lesní plody, jablka, ale i doma nasušené exotické ovoce, jako je kiwi, ananas, mango či papája). Přidat lze také ořechy jakéhokoli druhu, nejlépe nahrubo nasekané, či rozemleté na jemnější kousky – zkrátka podle chuti. Do műsli je možné přidat také kupované čokoládové pecičky či nasekanou oblíbenou hořkou či mléčnou čokoládu.
Toužíme-li směs dosladit, nejlepší bude použít tmavý třtinový cukr. Hotovou směs přesypeme do skleněné uzavíratelné nádoby. Ráno stačí několik lžic chutného domácího műsli zalít mlékem, případně přidat jogurt či tvaroh. Na ozdobu ale i pro chuť a vitamíny přidejme také čerstvé ovoce.
Výborné zapékané műsli
Zapékané műsli dá o něco více práce ale výsledek chutná báječně. Plech pokryjeme pečícím papírem, nebo použijeme zapékací mísu, tam budeme přidávat jednotlivé složky a mísit je. Základem budou opět ovesné či jiné vločky, můžeme použít prakticky tutéž směs, jako v předchozím případě. Dle chuti můžeme přidat také například kokos či kukuřičné lupínky, aby směs nabrala na objemu. Jediná změna bude s čokoládovými kousky, které přidáme těsně před koncem pečení. Pro spojení promícháme műsli s medem, třtinovým cukrem či javorovým sirupem. Pečeme přibližně hodinu, podle objemu ale nutností jsou časté kontroly a promíchávání. Hotové műsli necháme vychladnout a poté jej rozdrolíme.
Článek Műsli, vaše perfektní snídaně byl publikován 4. května 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.