Avokádo – ideální zdroj živin
Sponzorované odkazy:
Avokádo je ovocem, které mnoho z nás poznalo teprve v nedávné době. Jedná se o exotický plod původem ze Střední Ameriky. Avokádo se vyskytuje v několika druzích, avšak chuť i obsah příznivých látek bývá jen nepatrně odlišná.
Ideální plod prakticky pro každého
Díky velmi příznivému vlivu na zdraví je avokádo doporučováno těhotným a kojícím ženám, ale i sportovcům. Avokádo je skvělým zdrojem tuků, především ve formě nenasycených mastných kyselin. Díky tomu je vhodným doplňkem stravy pro vegetariány a také pro ty, kteří nemohou konzumovat tuky živočišné. Avokádo navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Léčivé látky v avokádu
Avokádo obsahuje vitamíny skupiny B a dále také vitamín A, C, E. Dále je avokádo bohaté na karotenoidy a stopové prvky jako draslík a zinek. Všechny tyto látky zajišťují, aby naše kůže byla měkčí a pružnější a vlasy lesklejší. Avokádo nám pomáhá bojovat proti vráskám, má protizánětlivé činky a zlepšuje funkce mozku a očí. Avokádo je skvělé při prevenci před kardiovaskulárními onemocněními. Díky bílkovinám, které jsou v avokádu v hojném množství zastoupeny, je tento plod vhodný při rekonvalescenci a také na celkové posílení organismu. Velmi pozitivní účinky má avokádo na srdce.
Avokádo v kuchyni
Někdo může mít z práce s avokádem trochu obavy. Ve skutečnosti je práce s ním velmi jednoduchá. Zralé avokádo je poměrně měkké (konzistencí se podobá máslu), a po rozkrojení jde pecka avokáda velmi snadno oddělit od dužiny. Dužinu poté lžicí vydlabeme a ihned s ní pracujeme. Existuje mnoho velmi jednoduchých receptů na pokrmy, které lze z čerstvého avokáda připravit. Výborná je například pomazánka z avokáda, připravená z rozmačkaného avokáda, pár kapek citrónu, soli a libovolného koření. Z avokáda lze připravit také chutný salát či jej můžeme přidat do omáček. Vždy je však nutné, podávat avokádo velmi brzy po jeho rozkrojení. Dužina poměrně rychle oxiduje a získává nevábnou hnědavou barvu.
Avokádo pomáhá i pleti
Díky příznivým a vyživujícím účinkům je avokádo vhodnou složkou do domácích pleťových masek. Omlazující masku si například můžeme připravit smícháním dužiny avokáda se lžičkou jogurtu, medu a citronové šťávy. Hotovou směs necháme půl hodiny uležet v chladnu a poté nanášíme na vyčištěný obličej.
Článek Avokádo – ideální zdroj živin byl publikován 22. prosince 2009 v 00.45 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).
Podobné články
- Super potravina pro zdravou stravu? Avokádo 16.02.2016 12.00
- 3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat 03.01.2016 18.00
- Vitamín E – cesta ke zdraví i kráse 03.10.2010 21.00
- Kožní onemocnění vyléčíme přírodními prostředky 05.03.2010 00.00
- Máte celulitidu a otýkáte? Zadržujte vodu 19.09.2016 12.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.