Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí
Sponzorované odkazy:
Brokolice, kapusta i čínské zelí patří mezi poměrně známou a dobře dostupnou zeleninu. Šikovnější hospodyňky si hravě poradí s její přípravou a vykouzlí z ní zdravý a chutný pokrm. Následující řádky budou především o dobrých vlastnostech a příznivých účincích brokolice, kapusty a čínského zelí.
Brokolice
Čerstvá brokolice je poměrně tuhá a jen stěží se konzumuje. Daleko lepší a chutnější je připravit si z brokolice pomocí vaření, dušení či restování lahodný pokrm. Brokolici lze velmi jednoduše okořenit a tím z ní vytvořit téměř delikatesu. Mimo výbornou chuť vyniká brokolice i svými příznivými účinky na lidský organismus. Brokolice je plná karotenoidů, které mají protirakovinné účinky a pozitivně účinkují také na srdce oči. Nejznámějším z těchto karotenoidů je betakaroten. Brokolice obsahuje vitamín C, díky kterému posiluje imunitu. Dále se může brokolice pochlubit obsahem vlákniny a stopových prvků, například vápníku, zinku a železa. Brokolice zlepšuje kvalitu kůže a její účinky ocení i lidé se špatným trávením.
Kapusta a růžičková kapusta
Kapusta je doslova zeleninou krásy. Obsahuje mnoho prospěšných látek a napomáhá k silným zdravým nehtům, lesklým vlasům, i mladistvé pevné pokožce. Za většinu z toho může síra, která mimo jiné má i protirakovinné účinky. Kapusta obsahuje velmi prospěšný vitamín C, kterýžto pomáhá k lepší imunitě. Kapusta je také bohatá na draslík, kyselinu listovou a vitamín B3. Vápník obsažený v kapustě napomáhá k silnějším kostem.
Růžičková kapusta je na druhou stranu zelenina, která je velice prospěšná svými příznivými účinky na naše zdraví. V růžičkové kapustě nalezneme například pro zdraví velmi zásadní fytonutrienty. Ty jsou zásadní v boji s rakovinou a spouští detoxikační enzymy. Růžičková kapusta obsahuje také kyselinu listovou, vitamín C a vlákninu. Je tedy prospěšná při prevenci před očními nemocemi, ztrátou paměti a nemocemi srdce.
Čínské zelí
Čínské zelí je bohaté na vitamín A a C, což prospívá našem očím srdci, kůži i imunitě. Vápník obsažený v čínském zelí pomáhá k zdravým zubům a kostem. Čínské zelí se podobá zelí pekingskému, má bílé řapíky a sytě zelené čepele listů. Listy můžeme připravit syrové nebo lehce orestovat na woku s kořením. Čínské zelí je skvělé při redukci váhy.
Článek Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí byl publikován 11. prosince 2009 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- 4 tipy na jídla, která vás v zimě zahřejí 22.11.2013 12.00
- 4 pochutiny, které vám na podzim dodají energii 02.10.2013 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
- 10 tipů, jak zůstat dlouho mladý 31.12.2009 11.30
- Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky 21.06.2014 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.