Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí

Tagy:  brokolice, čínské zelí, pekingské zelí, kapusta, růžičková kapusta, vitamín C, betakaroten, síra, vápník

Sponzorované odkazy:

Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí

Brokolice, kapusta i čínské zelí patří mezi poměrně známou a dobře dostupnou zeleninu. Šikovnější hospodyňky si hravě poradí s její přípravou a vykouzlí z ní zdravý a chutný pokrm. Následující řádky budou především o dobrých vlastnostech a příznivých účincích brokolice, kapusty a čínského zelí.

Brokolice

Čerstvá brokolice je poměrně tuhá a jen stěží se konzumuje. Daleko lepší a chutnější je připravit si z brokolice pomocí vaření, dušení či restování lahodný pokrm. Brokolici lze velmi jednoduše okořenit a tím z ní vytvořit téměř delikatesu. Mimo výbornou chuť vyniká brokolice i svými příznivými účinky na lidský organismus. Brokolice je plná karotenoidů, které mají protirakovinné účinky a pozitivně účinkují také na srdce oči. Nejznámějším z těchto karotenoidů je betakaroten. Brokolice obsahuje vitamín C, díky kterému posiluje imunitu. Dále se může brokolice pochlubit obsahem vlákniny a stopových prvků, například vápníku, zinku a železa. Brokolice zlepšuje kvalitu kůže a její účinky ocení i lidé se špatným trávením.

Kapusta a růžičková kapusta

Kapusta je doslova zeleninou krásy. Obsahuje mnoho prospěšných látek a napomáhá k silným zdravým nehtům, lesklým vlasům, i mladistvé pevné pokožce. Za většinu z toho může síra, která mimo jiné má i protirakovinné účinky. Kapusta obsahuje velmi prospěšný vitamín C, kterýžto pomáhá k lepší imunitě. Kapusta je také bohatá na draslík, kyselinu listovou a vitamín B3. Vápník obsažený v kapustě napomáhá k silnějším kostem.

Růžičková kapusta je na druhou stranu zelenina, která je velice prospěšná svými příznivými účinky na naše zdraví. V růžičkové kapustě nalezneme například pro zdraví velmi zásadní fytonutrienty. Ty jsou zásadní v boji s rakovinou a spouští detoxikační enzymy. Růžičková kapusta obsahuje také kyselinu listovou, vitamín C a vlákninu. Je tedy prospěšná při prevenci před očními nemocemi, ztrátou paměti a nemocemi srdce.

Zelí, kapusta a další zelenina ze zahrádky, autor: ell brownZelí, kapusta a další zelenina ze zahrádky, autor: ell brown

Čínské zelí

Čínské zelí je bohaté na vitamín A a C, což prospívá našem očím srdci, kůži i imunitě. Vápník obsažený v čínském zelí pomáhá k zdravým zubům a kostem. Čínské zelí se podobá zelí pekingskému, má bílé řapíky a sytě zelené čepele listů. Listy můžeme připravit syrové nebo lehce orestovat na woku s kořením. Čínské zelí je skvělé při redukci váhy.

Článek Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí byl publikován 11. prosince 2009 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...