Ořechy a jejich blahodárné účinky
Sponzorované odkazy:
Každý ví, že ořechy jsou poměrně tučnou pochutinou. Na druhou stranu však obsahují mnoho prospěšných látek, pro které se je vyplatí konzumovat v menších porcích pravidelně. Poslouží jako malá výživná svačina na cestách a skvěle chutnají také jako něco malého k zakousnutí u televize.
Podzemnice olejná – kouzlo skryté v arašídách
Látky, které arašídy obsahují, jsou pro lidské tělo velice přínosné. Dokáží pomoci rozšiřovat cévy a zároveň brání srážlivosti krve. Tím chrání před ucpáváním cév a také snižují hladinu cholesterolu a jsou prevencí před cukrovkou. Arašídy obsahují arginin, draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Díky bohatému množství vitamínu E, který arašídy obsahují, pomůže konzumace těchto malých oříšků udržet dlouho pevnou a pružnou pleť a také silnější lesklé vlasy.
Sladké a lahodné oříšky kešú
Kešú oříšky jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, prospěšných tuků a mnoha živin, jakými jsou kyselina listová, omega-6 mastné kyseliny a vláknina. Díky látkám obsažených v kešú se dokáže tělo účinně bránit onemocněním srdce a osteoporóze. Díky množství vitamínu B nám pomáhají kešú k lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Oříšky kešú jsou velkým přínosem díky obsahu draslíku, hořčíku, manganu, selenu, zinku a železa.
Královské mandle
Sladké mandle jsou výborné především pro získání zdravé a jasné pleti. Obsahují vitamín E, který je známý pro své blahodárné účinky na kůži, kterou regeneruje zevnitř i zvenčí. Mandlový olej působí na pleť jako účinný uklidňující prostředek. Z mletých mandlí si lze i doma připravit výživnou pleťovou masku. Lahodné mandle obsahují také značné množství vlákniny, čímž přispívají k lepšímu trávení. Konzumace mandlí člověku přináší energii a také posiluje imunitu. Mezi příznivě působící látky, které bychom v mandlích nalezli patří vitamíny B a E a také draslík, hořčík, zinek a železo.
Mastnými omega kyselinami nabité para ořechy
Velké a hutné para ořechy jsou tvořeny z převážné části tuky. Z poloviny to však jsou velmi prospěšné tuky, a to esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Ty příznivě účinkují na pleť a na vlasy a také zlepšují paměť. Para ořechy obsahují mnoho vlákniny a bílkovin, mají protizánětlivé účinky a díky selenu bojují s volnými radikály. Para ořechy obsahují mimo jiné hořčík, vápník a vitamín E.
Tip: Zapojte nasekané nebo mleté oříšky do těsta na vánoční cukroví. Mandle či vlašské ořechy dodají cukroví báječnou chuť a provoní kuchyni jemnou sladkostí.
Článek Ořechy a jejich blahodárné účinky byl publikován 21. listopadu 2009 v 23.45 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Alergie na ořechy 10.10.2015 12.00
- Velký průvodce ořechy - které jsou nejlepší? 01.03.2015 13.00
- Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva 21.11.2012 18.00
- 3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat 03.01.2016 18.00
- Lepek, laktóza a další alergeny 19.03.2011 00.00
Top 10
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Posílení imunitního systému u dětí
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.