Zázračný vitamín C
Sponzorované odkazy:
Vlastnosti vitamínu C
Vitamín C patří k nejuniverzálnějším vitamínům. Lze ho poměrně lehce doplňovat, nachází se ve velkém množství potravin, a to jak v přirozené formě tak ve formě doplňku. „Céčko“ patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. To s sebou nese výhody i nevýhody. Výhodou je, že se jím prakticky nemůžeme předávkovat. Přebytky se totiž vyplavují močí a na rozdíl od jiných vitamínů se neukládají na žádném místě v těle. Toto se však v jistých okamžicích obrací v nevýhodu. Nevýhodou především je to, že musíme dbát na jeho pravidelný přísun, a to několikrát denně. Nejen z tohoto důvodu je vhodné konzumovat ovoce a zeleninu v několika porcích, asi pětkrát denně.
Jak přijímat vitamín C
Doporučená denní dávka vitamínu C je stanovena na 60 miligramů. Nejlepším zdrojem vitamínu C je zelenina a ovoce. Mezi běžně dostupné zásobárny tohoto vitamínu patří šípky, kiwi, všechny druhy rybízu, brokolice, papriky a citrusové plody. Přírodní zdroje obsahují ještě stovky dalších látek, které přispívají lepší využitelnosti vitamínu. Druhou variantou jsou potravinové doplňky.
Ať už zvolíme jakýkoliv zdroj „céčka“, vždy se s ním musíme naučit zacházet. Ovoce a zeleninu bychom neměli vůbec upravovat. Vitamínům obecně škodí jakákoliv tepelná úprava, sušení i kontakt se vzdušným kyslíkem. Jediný způsob úpravy, který může dle některých studií prospět, je namixování. Takový nápoj bychom měli okamžitě spotřebovat.
Další vlastností, na kterou musíme u vitamínu C myslet, je vstřebatelnost. Ta totiž s množstvím obsaženého vitamínu klesá. Jednoduše řečeno, čím víc vitamínu C najednou přijmeme, tím menší procento se skutečně vstřebá. Zbytek vitamínu se z těla vyloučí. Při příjmu do 20 miligramů se vstřebatelnost pohybuje kolem 98 procent, naproti tomu u příjmu kolem 1 gramu vstřebatelnost dosahuje zhruba 45 procent. Tato čísla bychom měli mít na paměti především ve chvíli, kdy vstoupíme do obchodu s úmyslem koupit vitamínové preparáty. Málokteré z nich jsou skutečně využitelné. Jediným vodítkem při jejich koupi je informace o technologii zpracování. Poohlížíme se tedy po přípravcích s pozvolným uvolňováním, protože pouze takto zpracovaný vitamín naše tělo skutečně zásobí.
Velkým nepřítelem vitamínu C je cigaretový kouř. Každý, kdo sám kouří nebo se v zakouřeném prostředí pohybuje, by měl myslet na jeho doplňování.
K čemu vůbec?
Vitamín C je velmi univerzální. Podílí se například na tvorbě kolagenu, tvorbě bílých krvinek. Prospívá dásním, je důležitý při vývoji zubů, kostí i chrupavek. Je významným antioxidantem. Napomáhá vstřebávání dalších pro život nezbytných látek. Pomáhá při oslabení organizmu, při únavě.
Spektrum jeho účinků je ale daleko širší, jen stěží by se daly všechny vyjmenovat. Důležitý je v podstatě jen jeden fakt – pomůže v jakékoliv situaci a zvýšení jeho příjmu nám vždy prospěje.
Článek Zázračný vitamín C byl publikován 15. listopadu 2009 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny 21.02.2011 00.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout? 27.03.2013 12.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
Top 10
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Posílení imunitního systému u dětí
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.