Éčka v potravinách

Tagy:  ecka, ecka v potravinach, nebezpecna ecka, skodliva ecka

Sponzorované odkazy:

Éčka v potravinách

V posledních letech se u nás rozběhla ,,Éčková mánie“. Jedná se o uměle vyvolaný humbuk nebo bychom se složením na obalu potravin měli skutečně zabývat? Můžou být pro nás některé látky skrývající se pod značkou E skutečně smrtelné? Jsou všechny Éčka špatné? Zkusme do problematiky společně trochu nahlídnout.

dortíkdortík

Ečka jsou aditiva (látky přídatné), jenž se během výroby přidávají do potravin, aby lehce pozměnili jejich vlastnosti například zvýraznily chuť či barvu, prodloužili trvanlivost, zahustit. Můžeme je rozdělit na pět kategorií, látky příznivě působící nebo bez vlivu, látky ještě přijatelné, látky méně vhodné, látky působící nepříznivě a látky s výrazně nepříznivým účinkem. Všechny éčka do výrobku přidané musí být vypsány na obale výrobku a to buďto pomocí mezinárodního kódu (E plus číslice) a nebo názvu. Dříve bylo častější používání mezinárodního kódu, dnes díky spekulaci obchodníku, kteří dobře ví, že hodně lidí se dívá na to kolik je na obalu éček používá názvy. Zákazník pak třeba neví, že pod názvem Patentní modř se skrývá škodlivé E 131 a říká si, že ve výrobku žádné E nejsou. Dle právního řádu České republiky k nám můžou být dováženy éčka, jež jsou u nás při výrobě zakázány, to je také dobré vědět.

Tady bych se ráda zmínila jen o dvou kategoriích éčka, které nevadí a ty jenž mohou být velmi nebezpečná a v některých státech je jejich používání zakázáno.

Kategorie číslo jedna

Zařazují se sem látky jež mají většinou účinek příznivý nebo organismus nijak neovlivňují. Získávají se většinou z přírodních surovin nebo jsou vhodně vyráběny tak, aby přírodní látky co nejvíce napodobovali nebo měli stejnou strukturu. Většinou jsou pro tělo snadno stravitelné a snadno odbouratelné. Mezi takové látky patří například vitamíny, jejich přidávání může mít přízniví účinek na složení krve. Asi nejpoužívanější je kyselina askorbová- E 300 jenž slouží k doplnění vutamínu C, kterého mají lidé většinou nedostatek. Mezi další příznivě působící Ečka patří – 100, 101, 140, 150a, 160acde, 161bcd, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 až 308, 322, 410, 440, 901,917, 948

Kategorie číslo pět

Takto jsou označovány syntetické látky s výrazně nepříznivým účinkem na organismus. V mnoha zemích je jejich přidávání zakázáno. Jsou to většinou látky vyráběny uměle s vysoce syntetickou, pro tělo těžko odbouratelnou, strukturou a u mnohých byla dokonce prokázána toxicita! Výrobky s těmito éčky, pokud si chceme zachovat zdraví, bychom se měli zdaleka vyhnout. Patří sem E – 102, 104, 107, 110, 122 až 124, 127 až 133, 142, 151, 154, 155, 180, 209 až 224, 226 až 228, 230 až 233, 235, 239, 240, 242, 249, 250, 284, 285, 310 až 313, 319, 320, 321,324, 384, 431, 512, 905, 922 až 927, 940, 944 ,945, 952, 954.

Měli bychom se zamyslet nad nebezpečím, které se skrývá v kombinování různých éček v potravinách. Na to jak působí jednotlivá více či méně škodlivá éčka v potravinách dohromady, zatím nikdo studii nedělal!

Článek Éčka v potravinách byl publikován 22. ledna 2009 v 17.53 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Kess. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...