Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl

Sponzorované odkazy:

Prosinec jako  měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl

Zdravotníci jistě protočí oči, když vidí, že se nadvlády nad kalendářem ujal měsíc prosinec. Nejenže vzrůstá počet úrazů díky náledí na chodnících a lyžovačkám. Také statistika úrazů pomocí pyrotechniky a pod vlivem alkoholu hovoří jasně – prosinec je a bude divoký. Čas zdravotníků si žádá také vyndávání uvízlých rybích kostí, ale také různé žaludeční nevolnosti a žlučníkové záchvaty. Nárůst lidí, kteří během svátků zažívají gastrointestinální potíže, není žádným překvapivým jevem, vezmeme-li v potaz, jak se během vánočních svátků v rodinách mění stravovací režim.

Nedostatek potravy bohaté na vlákninu

Typická jídla, která dáváme na talíř během svátečních dní, mají nedostatek vlákniny. Maso hraje v pokrmech prim, ovoce a zelenina přenechávají místo na vánočně prostřené tabuli cukroví a jednohubkám. Když dlouhodobě v jídelníčku chybí vláknina, dochází ke zpomalování pohybů střev, případně k zácpě. Vláknina pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a krevního cukru v krvi, proto má pak spousta lidí po novém roce velice špatné krevní hodnoty.

Potraviny s vysokým obsahem soli a tuku

Častěji si lidé o svátcích dopřávají nezdravá jídla. Jakkoli jsou tato jídla chutná, většina z nich je plná soli a tuku. To vede k tomu, že lidé přibírají na váze, organismus zadržuje vodu díky přebytku soli, navíc slaná jídla způsobují nadýmání, bolesti hlavy, v dlouhodobém horizontu i vysoký krevní tlak. Příliš vysoký krevní tlak vede k potížím s ledvinami a kardiovaskulárním systémem. Pokud to se solením opravdu hodně přeháníte, můžete si dokonce narušit systém trávení bílkovin. Sváteční tučná jídla obsahují také spoustu špatného (LDL) cholesterolu, přílišná konzumace extrémně mastných jídel může vést i k průjmu a dalším zažívacím obtížím.

Hoď kamenem, kdo jsi bez viny

Během roku se odbýváte, nestíháte se kolikrát ani nasnídat, a tak si užíváte, že máte dovolenou a můžete si každé sousto pořádně vychutnat? Pokud je těch soust během dne větší než obvyklé množství, může vás z nadbytku potravy v zažívacím traktu začít pálit žáha. Je to v podstatě ochranný mechanismus organismu, čím více jídla sníte, tím více žaludeční kyseliny tělo vyprodukuje, aby nadbytky jídla zpracovalo co možná nejrychleji. Když ještě nadbytek jídla spláchnete pořádnou dávkou alkoholu, máte na noc plnou bolesti žaludku a nepříjemného pocitu v ústech zaděláno. Pálení žáhy je regurgitace obsahu žaludku zpět do jícnu. Přichází s pocitem pálení na hrudi, který může trvat několik minut nebo dokonce hodin. Přejídání, zejména pokud obsahuje nějaké kyselé potraviny nebo potraviny s vysokým obsahem tuku, vede k pálení žáhy. Dalším spouštěčem pálení žáhy je nadměrný příjem alkoholu. Pokud nechcete mít spojené letošní Vánoce s pálením žáhy, pak konzumujte potraviny a alkohol s mírou.

Další díl našeho článku najdete již brzy ZDE.

Článek Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl byl publikován 4. prosince 2024 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...