Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl

Sponzorované odkazy:

Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl

Kostrč či kost kostrční (os coccygis) je malá kost u člověka vzniklá srůstem posledních obratlů, která je pozůstatkem zakrnělého ocasu. Většina z nás kostrč nevnímá, dokud nemají úraz, či je nazačne kostrč pobolívat. A vězte, že je to bolest velice nepříjemná. Také se jí velice špatně zbavuje.

Co je to kostrč?

Vaše kostrč se skládá ze tří až pěti srostlých obratlů (kostí). Leží pod křížovou kostí, tvoří tak úplný konec vaší páteře. Připojuje se k ní několik šlach, svalů a vazů. Jak kostrč, tak ischiální hrbolky (dvě kosti, které tvoří dno vaší pánve) nesou vaši váhu, když si sednete. Dvě třetiny dospělých mají kostrč, která je trochu zakřivená, místo aby směřovala rovně dolů, ale příliš zakřivená kostrč je abnormální, a proto začne kostrč člověka bolet.

Proč mě bolí kostrč?

Bolest kostrče se pohybuje od tupé bolesti až po prudké píchání. Může trvat týdny, měsíce nebo někdy i déle. Existují tři příčiny, které způsobují bolest kostrče:

  • Vnější trauma: Zhmožděná, zlomená nebo vykloubená kostrč způsobená pádem.
  • Vnitřní trauma: Trauma způsobené těžkým porodem nebo příliš dlouhým sezením na úzkém nebo tvrdém povrchu.
  • Ostatní: Infekce, abscesy a nádory…

Až u u jedné třetiny pacientů s kokcydynií je příčina neznámá.

Je bolest kostrče (kokcydynie) trvalá?

Ne. Bolest kostrče je zřídka celoživotní. Vždy se dá najít způsob, jak si od bolestí kostrče pomůžete. Ať jsou to již rehabilitační cvičení, či v krajním případě operace. Velmi s bolestí kostrče pomáhá například cvičení podle Ludmily Mojžíšové. Metoda Ludmily Mojžíšové je známá svým pozitivním vlivem na různé zdravotní problémy, včetně bolesti kostrče. Tato metoda zahrnuje specifické cviky zaměřené na posílení a uvolnění svalů pánevního dna, zlepšení pohyblivosti páteře a pánve a mobilizaci kloubů, včetně kostrče. Cvičení podle Mojžíšové pomáhá odstranit blokády a napětí v oblasti kostrče, což může výrazně zmírnit bolest a zlepšit celkovou funkci pohybového aparátu. Pravidelné cvičení podle této metody může také přispět k lepšímu držení těla a prevenci dalších problémů spojených s bolestí zad a pánve.

Jak častá je bolest kostrče?

Bolest kostrče trápí mnohem více lidí, než by se mohlo zdát. Pětkrát častěji na bolesti kostrče trpí ženy, zejména proto, že spouštěčem bolestí kostrče může být těhotenství, či porod. Také obézní jedinci jsou náchylnější k bolesti kostrče. Zejména proto, že mívají povolené svaly kolem kyčlí a svaly pánevního dna. Také častěji vedou sedavý způsob života.

Co způsobuje bolest kostrče?

Pád

Kdo nikdy ani v dětství nespadl pozpátku na zadní část těla? Možná vám na ledě uklouzly nohy. Možná jste spadli z kola, nebo jste se ve škole houpali na židli a spadli. Takový úraz si nakonec z dětství nemusíte ani pamatovat, ale můžete mít díky tomu hnutou kostrč. Kostrč si samozřejmě můžete zlomit i v dospělosti.

Poranění z opakovaného přetažení

Sporty jako jízda na kole a veslování vyžadují, abyste se naklonili dopředu a dozadu a protáhli si páteř a oblast kyčlí. Příliš mnoho tohoto opakovaného nepřirozeného pohybu může namáhat tkáně kolem kostrče. Při velké námaze se může stát, že vám vaše tělo dá bolestí jasně najevo, že se mu tento druh sportu nelíbí.

Těhotenství/porod

Během třetího trimestru těhotenství ženské tělo vylučuje hormony, které změkčují oblast mezi křížovou kostí a kostrčí. To umožňuje, aby se kostrč během porodu pohybovala podle potřeby, abyste mohla porodit dítě. Je to přirozený proces, ale bohužel takový pohyb může natáhnout svaly a vazy kolem kostrče příliš a způsobit bolest kostrče na několik měsíců.

Obezita

Přílišná hmotnost vyvíjí zbytečný tlak navíc na kostrč. To může způsobit, že se kostrč nakloní dozadu. Kostrč vás začne bolet, protože nebudete sedět ve správné poloze.

Rakovina

Pouze ve vzácných případech je bolest kostrče příznakem rakoviny.

Článek se dočká podrobnějšího pokračování příště ZDE.

Článek Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl byl publikován dnes v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...