Péče o zuby začíná již v dětském věku

Sponzorované odkazy:

Péče o zuby začíná již v dětském věku

**Stomatologové v poslední době bijí na poplach, protože počet i velice malých dětí se zubním kazem neustále roste. Vinu na tom má konzumace sladkého pití, sladkostí a nesprávná péče o zuby. **

O dětské zoubky je třeba se starat, jen co je s velikou radostí v pusince najdeme. Zubní kaz od útlého věku ovlivňuje nejen ústní zdraví dětí, psychickou pohodu, ale přináší dětem v dospělosti mnoho potíží. Bohužel je smutné, že mnoho rodičů si plně neuvědomuje smysl péče o chrup u svých dětí a myslí si, že jejich děti jsou ještě malé a nepotřebují si denně čistit zuby. V kombinaci s tím, že se mění i stravovací návyky dětí předškolního věku – spousta rodičů bere „mekáč“ s dětmi útokem, nejen za odměnu a často jim k večeři připraví hotová jídla plná kalorií a cukru.

Podle výzkumů odborníků na odontologii je to právě nadbytek cukru v potravinách a bakterie v ústech dětí, které způsobují zubní kaz. Když se tyto dvě hrozby spojí, tvoří na zubech plak. Pokud nečistíte zuby každý den důkladně, budou bakterie v plaku vylučovat škodlivé kyseliny, ničit zubní sklovinu a způsobovat zubní kaz a časem se vytvoří zubní kámen, který způsobí i zánět dásní a dokonce hrozí i ztráta zubů.

Zubní kaz a zánět dásní úzce souvisí s dalšími onemocněními těla v dospělosti, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, metabolický syndrom, arterioskleróza, respirační onemocnění, kostní sklo, předčasný porod, pomalý růst plodu…

Většina rodičů se však domnívá, že mléčné zuby budou nahrazeny zuby stálými, takže když vidí, že se jejich dětem zoubky kazí, je jim to stejně jedno. Mléčné zuby mají však velmi důležité funkce, jako je žvýkání,správná výslovnost, estetika a také „drží místo“ pro růst stálých zubů, stimulující vývoj čelistní kosti.

Mléčné zuby mají děti 6 – 12 let. V procesu prořezávání zubů dochází k výměně každého zubu postupně, nikoli současně, takže pokud je mléčný zub vytržen předčasně kvůli zubnímu kazu, sousední zuby se posunou a nahradí zuby stálé. Stálé zuby jsou při takovém „nečekaném posouvání“ nuceny růst křivě, šikmo nebo v některých případech nemohou růst vůbec, což je nutné velmi nákladně upravovat pomocí rovnátek. Děti navíc brzy ztrácejí mléčné zuby, pokud nejí a nežvýkají kvalitní a syrovou stravu (ovoce a zeleninu), čelistní kost se dostatečně nevyvine, což vede k dysbalanci ve vzhledu obličeje.

Pokyny pro péči o dětské zoubky

Včasná péče o zuby u dětí je pro rodiče důležitá. Existuje mnoho způsobů, jak chránit a předcházet zubním onemocněním u dětí, při kterých by rodiče měli věnovat pozornost výběru zubního kartáčku a pasty – přiměřené věku, a nácviku správného čištění. Od prvního prořezaného zoubku je třeba dětem zuby aktivně čistit. U větších dětí se snažte děti vést k samostatnému čištění a následně zuby dočistěte. Na starší děti u čištění dohlížejte, zda jej provádí správně.

Podpořte zájem dětí o hygienu zoubků. Vydejte se spolu na nákup toho nejkrásnějšího kartáčku a klidně pasty s obrázky. Cokoliv dětem navodí dojem, že čištění zubů je cool, pomáhá. Nezapomínejte dítě pochválit, například, že má dneska krásně bílé zoubky apod. A samozřejmě – jděte příkladem!

Článek Péče o zuby začíná již v dětském věku byl publikován 25. září 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...