Posílení imunitního systému u dětí

Sponzorované odkazy:

Posílení imunitního systému u dětí

Děti se nám vrátily po prázdninách do školky a s tím bohužel přichází obavy o to, kdy zase onemocní. Školky jsou bohužel ideálním místem nejen pro setkávání dětí, ale i bacilů. Pokud přemýšlíte nad tím, jak na začátku školního, resp. školkového roku posílit imunitu vašeho dítka, pak čtete správný článek.

Pojďme se nejdříve zamyslet nad tím, proč děti tak snadno onemocní, když začnou chodit do školky.

Svou velmi výraznou roli zde má samozřejmě psychika – první odloučení od maminky, změna prostředí může pro některé děti znamenat doslova trauma a být spouštěčem úzkosti. Dalším faktorem je to, že se zde dítě setkává opravdu s velkým množstvím vrstevníkům, půjčují si hračky, často po sobě ochutnávají jídlo, ne všechny děti jsou ve školce zdravé – inkubační doba některých nemocí je opravdu dlouhá a dítě v té dané chvíli nemusí projevovat žádné příznaky a už může být nakažlivé.

Jak posílit imunitní systém dítěte?

Imunitní systém dítěte se tvoří, když je dítě doslova ještě v děloze. Zpočátku dostává miminko protilátky „pasivně“ od matky do placenty. Když se miminko narodilo, matka i nadále pomáhala posilovat odolnost dítěte vůči nemocem cennou přirozenou výživou z mateřského mléka. Matky by proto měly být povzbuzovány, aby své děti prvních 6 měsíců života výhradně kojily. Kojené děti mají často velmi málo poruch trávení, protože mateřské mléko je velmi bezpečné, má mnoho protilátek a je velmi vhodné pro zdravé bříško a mikrobiom. Při přechodu na nemléčnou stravu, by měly maminky dbát na to, aby obsahovala spoustu ovoce a zeleniny, naopak co nejméně průmyslově zpracovaných potravin. Nezapomínejte ani také na to, že každá léčba antibiotiky, vyžaduje i po dobrání tabletek (sirupu) i rekonvalescenci a dodávání probiotik a probiotik. Imunitní systém totiž sídlí především ve střevě. Ve školkovém věku se děti hodně hýbou, proto je potřeba jim zajistit kvalitn stravu s dostatkem energie a živin, aby uspokojila potřebu růstu vašeho dítěte a jeho imunity, aby se předešlo nemocem. Snažte se dítě krmit, i když je nemocné, dbejte na doplnění vitamínů a minerálů v době nemoci.

Zde jsou obzvláště důležité potraviny, které pomohou zvýšit odolnost vašeho dítěte:

Rybí maso poskytuje kromě bílkovin, důležitého zdroje živin, které pomáhají zajistit udržení tělesných funkcí, také důležitý zdroj minerálů, jako je zinek, selen a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají posilovat imunitu a bojovat proti zánětům. Červené maso (hovězí, vepřové), vejce: Jsou zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, jako je železo a zinek. Ryby a mořské plody: Obvykle mají velmi vysoký obsah minerálů zinek, jód, selen, které jsou nezbytné pro tvorbu a aktivaci buněk imunitního systému. (Zpočátku pozor na alergie)

Podle doporučení výživových specialistů mohou rodiče dětem podávat asi 150–200 gramů masa, ryb a mořských plodů denně, aby tělu dodali dostatek bílkovin a minerálů.

Jogurty

Přidání probiotik z jogurtu do každodenní stravy napomáhá rozvoji prospěšné mikroflóry ve střevním traktu, posiluje imunitu a pomáhá dětem zůstat zdravými.

Ovoce

Rodiče, nezapomínejte na ovoce, jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů a minerálů, který pomáhá imunitnímu systému efektivně pracovat a bojovat s nemocemi, když jsou jejich děti ve školním věku.

Zelenina

Ke zlepšení odolnosti proti infekčním chorobám přispívá kromě vitamínů i posílení základních minerálů jako je železo, vápník, fosfor, … Strava bohatá na zeleninu a ovoce pomáhá pročistit tělo a zvýšit zásaditost ke stabilizaci pH, čímž pomáhá udržovat normální schopnost imunitních funkcí. Zejména tmavá, žlutá a červená zelenina, jako je tmavě zelená listová zelenina, sladké brambory, dýně, mrkev, tykve, tykve, fialové hrozny, jahody,… Má vysoký obsah vitamínů C, A, beta -karoten a mnoho dalších antioxidačních sloučenin, které zvyšují odolnost vůči chorobám. Vymýšlejte různé způsoby vaření, jako je vaření v páře, vaření, smažení, polévka nebo polévka, aby si děti vždy pochutnaly.

Ořechy, fazole a celá zrna jsou bohaté na vlákninu, vitamíny A, B2, B6, C, zinek, selen a esenciální aminokyseliny, které účinně posilují imunitní systém. Pravidelná konzumace cereálií nejen zlepšuje žvýkací svaly v ústech, ale také pomáhá dítěti být plně vyživené, zdravější a šťastnější.

Dostatek živin a kvalitní spánek zajistí zdravý vývoj, psychickou pohodu a odolný imunitní systém dětí. Každý den děti od 1–3 let potřebují 12–13 hodin, děti 4–6 let potřebují asi 10–12 hodin spánku. Vytvoření režimu před spaním je prospěšné pro zdraví vašeho dítěte. Dodržujte osobní hygienu, denně pečujte o zoubky, nos a krk a nejen v průběhu nemoci pravidelně čistěte a dezinfikujte dětské hračky. Snažte se s dětmi trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu.

Článek Posílení imunitního systému u dětí byl publikován 11. září 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...