Jak chránit svou pokožku na cestách

Sponzorované odkazy:

Jak chránit svou pokožku na cestách

Máme tu léto, čas malin zralých, také dovolených, výletů a radovánek. Všimla jsem si, jak maminky na dovolených svá dítka natírají od hlavy až k patě opalovacími krémy s extravysokým UV faktorem, dbají na to, aby měly pokrývku hlavy, v exotických destinacích jim nechávají tričko, či je oblékají do speciálních UV plavacích oblečků. A maminky nemají čas sobě natřít ani obličej, natož aby při pobíhání za dětmi myslely na to, že by měly mít také klobouk, či kšiltovku. Po dovolené je pak pleť maminek plná pigmentových skvrn, suchá, napjatá a poškozená od sluníčka.

A ano, vím, že mateřství je náročné, ale alespoň na dovolené myslete na svou ochranu také. Jedině tak budou vaše pleť a vlasy zdravé.

O kráse pleti a vlasů rozhoduje nejen kvalita přípravků, které používáte, ale také výživa a dostatečná hydratace. Dětem automaticky dohlížíte na to, aby dostatečně pily, proto si s sebou noste také svou lahev s vodou a pijte, i kdybyste se do pití měla nutit. Klobouk, či kšiltovka zamezí nejen zbytečnému spálení v obličeji, ale dokáže také přirozeně blokovat UV záření, které tolik poškozuje vlasy.

Pozor na to: I když čekáte největší poškození u bazénu a u moře, i na horské túře je třeba myslet na spálení od sluníčka. Spousta lidí na to zapomíná! Když už jsme zmínili nečekané spálení – i když si všichni namažou obličej, zapomínají na adekvátní ochranu citlivé pokožky rtů. Použijte balzám na rty s ochranným UV faktorem.

Vysušování pokožky začíná už v době, kdy dorazíte na letiště. Vzduch v letadle extrémně nesvědčí vaší pleti, proto se do letadla připravte, důkladně před cestou hydratujte pleť a rty. Předejdete tak červené podrážděné pokožce při vystoupení ve vysněné dovolenkové destinaci. Na cestu letadlem se nemalujte, zbytečně zatížíte svou pleť.

Změna teploty mezi naším českým a exotickým podnebím může být markantní. Navíc k ní díky cestování letadlem dojde během pár hodin. Je to pro tělo a pro pokožku opravdu velký šok. Lidé, kteří mají suchou pokožku, mohou mít najednou potíže s nadměrným maštěním pleti, anebo naopak. Napjatá, suchá, či mastná pokožka nevypadají dobře. Navíc je voda na koupání také úplně jiná, než jsme zvyklí, během týdne, či dvou, nemají vlasy ani pleť absolutně šanci si zvyknout.

Pleti také neprospívá stres, který už vzniká při úklidu bytu, balení, plánování, při nekonečném čekání na letišti.

Jak pečovat o svou pokožku na cestách?

Vzhledem k tomu, že účinnost produktů péče o pleť se mění při vystavení různým teplotám, je důležité používat produkt cestovní velikosti, který můžete nosit s sebou. Zabalte si s sebou tzv. pleťovou mlhu, či vodu, masky na hydrataci pokožky, oční krém. Po příjezdu do hotelu z letiště pleť důkladně vyčistěte a důkladně ji vyživte a hydratujte. Hodí se hutné krémy a séra s kyselinou hyaluronovou.

Než se vydáte objevovat novou destinaci, nezapomeňte na SPF. Opalovací krém je nutností při cestování – zvláště pokud se chystáte někam do tropů. I když se neplánujete opalovat, můžete se při nakupování nebo prohlídce města spálit od slunce. Aplikujte SPF každých pár hodin, abyste ochránila svou pokožku před škodlivými UV paprsky, předčasným stárnutím nebo dokonce maligním melanomem.

Řekněte NE make-upu

Silný make-up může zabránit vaší pokožce dýchat a ucpává vaše póry, což vede k možným nedokonalostem. Pokud je to možné, vsaďte na přirozený vzhled, nebo se spokojte pouze s řasenkou, leskem na rty a tvářenkou. Zde platí, že méně je více.

Nepoužívejte hotelovou kosmetiku

Roztomilá pidibalení kosmetiky, kterou najdete v hotelu, si můžete vzít s sebou domů na památku, ale dle mého názoru byste měla používat kvalitní kosmetiku, na kterou jste zvyklá. Pokožka je již tak rozhozena cestováním, nadměrnými slunečními paprsky a poslední co pleť potřebuje, je testování nového krému v době, kdy je oslabená.

Myslete na ruce

Při cestování používejte antibakteriální gely, či ubrousky, často si na cestách ruce myjte mýdlem, přeci jen v cizí zemi jsou také jiné bakterie a viry, na které není našinec zvyklý. Důležité je také pokožku rukou chránit, každý den ji mažte výživným krémem. Poraněná a vysušená pokožka rukou je skvělou vstupní bránou pro nejrůznější bacily. Důležité: I na ruce je třeba nanášet krém s SPF, pokud se nechcete ve stáří rozčilovat s nevzhlednými tzv. stařeckými pigmentovými skvrnami na rukou.

Článek Jak chránit svou pokožku na cestách byl publikován 31. července 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...