Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl

Sponzorované odkazy:

Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl

předchozím článku jsme se věnovali vysvětlení základního rozdílu mezi úpalem a úžehem. Větší prostor dostaly příznaky a řešení úpalu, a proto se dnes budeme věnovat úžehu. Pro připomenutí základní rozdělení – úpal je z horka, případně nevětraného prostředí, bez nutného pobytu na slunci. Úžeh si „uženete“ příliš dlouhým pobytem na slunci, zejména v době poledne, kdy je sluníčko nejagresivnější.

Jak se definuje úžeh?

Úžeh získáte, pokud jste trávili čas venku – na sluníčku. Vzniká dlouhodobým vystavením se slunečnímu záření. Úžeh se může projevit až po několika hodinách od pobytu na slunci.

Příznaky úžehu:

Zvýšená teplota. Spálená pokožka, případně puchýře. Extrémní bolest hlavy. Ztuhnutá šíje. Bolest krční páteře. Zvracení, nebo pocit na zvracení. Nevolnost. Jak pomoci při úžehu: Hlavně se snažte postižené dostat do stínu. Při extrémním úžehu vyhledejte odbornou pomoc. Postiženého ochlaďte. Dodejte dostatek tekutin. Na čelo přikládejte chladivé obklady. Spálenou pokožku ošetřete (až po ochlazení).

Jak přecházet úpalu a úžehu?

V době nejvyššího žáru nechoďte na slunce, používejte krémy s ochranným faktorem, pokrývky hlavy, vyhledávejte místa ve stínu. Nepobývejte v uzavřených prosklených prostorech bez možnosti větrání, či klimatizace. Nenoste upnuté oblečení, když jsou venku tropické teploty. Dávejte přednost světlému oblečení a pokrývkám hlavy, před černým oblečením. Dostatečně doplňujte tekutiny, zejména čistou vodu. Naopak nepijte v horku kávu, silný čaj a další tekutiny, které odvodňují. Necvičte, ani nevykonávejte fyzicky náročnou práci, pokud je extrémní horko – ani venku, ani v uzavřených prostorech. Snadněji se přehřejete. Pokud během léta plánujete dlouhou cestu automobilem bez klimatizace, vydejte se na ni brzy ráno, či pozdě večer, kdy jsou teploty snesitelnější. V průběhu jízdy dostatečně pijte, dělejte přestávky, omývejte si obličej a zápěstí studenou vodou. Připomeneme pro jistotu ještě radu z prvního dílu článku – nikdy nenechávejte dětský kočárek na sluníčku. A to samé platí i o nechávání malých dětí a domácích mazlíčků v automobilu u obchodního domu. I pár minut pro ně může mít fatální konec.

První díl článku najdete ZDE.

Článek Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl byl publikován 17. července 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...