Jak si přirozeně snížit hladinu cukru v krvi?

Sponzorované odkazy:

Jak si přirozeně snížit hladinu cukru v krvi?

Prediabetes a diabetes druhého typu se v populaci objevují čím dál častěji. Pokud vás váš obvodní lékař informoval o tom, že máte zvýšenou hladinu cukru v krvi, je nejvyšší čas s tím něco udělat dříve, než bude pozdě.

DiabetesDiabetes

Vysoká hladina cukru v krvi může být nebezpečná, může vést ke krátkodobým i dlouhodobým problémům. Pokud víte, že jste dříve potíže s cukrem neměli, nechávejte se pravidelně sledovat a kontrolovat, můžete zkusit i některé z tipů z našeho článku, abyste si cukr co nejdříve zase vrátili do normálu.

Snižte příjem sacharidů

To bude váš zásadní úkol. Konzumujte nízkosacharidovou stravu s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Tělo rozkládá sacharidy na cukr, který pak využívá jako energii. Některé sacharidy jsou ve stravě nezbytné. Avšak u lidí s cukrovkou a prediabetem může konzumace extrémně velkého množství sacharidů způsobit příliš vysoký nárůst hladiny cukru v krvi. Existují dva druhy sacharidů – jednoduché a složité – oba typy ovlivňují hladinu cukru v krvi odlišně.

Jezte hodně zeleninyJezte hodně zeleniny

Jednoduché sacharidy se skládají převážně z jednoho druhu cukru. Nacházejí se v potravinách, jako je bílý chléb, těstoviny a cukrovinky. Tělo tyto sacharidy velmi rychle rozloží na cukr, což způsobí rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Oproti tomu komplexní sacharidy se skládají ze tří nebo více cukrů, které jsou vzájemně propojeny. Protože chemické složení těchto druhů sacharidů je komplikované, trvá tělu déle, než je rozloží. Výsledkem je, že cukr se do těla uvolňuje pozvolněji, což znamená, že hladina cukru v krvi po jejich konzumaci rychle nestoupá. Příklady komplexních sacharidů zahrnují celozrnné potraviny a sladké brambory.

Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem

Glykemický index nám pomůže seřadit potraviny podle toho, jak moc způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi. Výzkum ukazuje, že dodržování diety s nízkým glykemickým indexem snižuje hladinu cukru v krvi nalačno. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou potraviny, které mají glykemický index nižší než 55. Příklady nízkoglykemických potravin:

  • batáty,
  • quinoa,
  • luštěniny,
  • nízkotučné mléko,
  • listová zelenina,
  • ořechy a semena,
  • maso,
  • ryby.
Jezte zdravěJezte zdravě

Zvyšte příjem vlákniny

Vláknina hraje významnou roli v řízení hladiny krevního cukru tím, že zpomaluje rychlost rozkladu sacharidů a ovlivňuje rychlost, kterou tělo absorbuje výsledné cukry. Vlákninu v potravinách najdeme rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustnou vlákniny najdeme v zelenině, luštěninách, celozrnných potravinách a v ovoci.

Snažte se o optimální hmotnost

Když zhubnete o deset procent své hmotnosti, i váš krevní cukr se upraví. Obézní lidé mívají častěji diabetes a jsou obvykleji náchylní k vytvoření inzulínové rezistence.

Pozor na velikost porcí

I když budete jíst zdravě, kontrolujte si velikost porcí. Přejídání vede k výkyvům hladiny krevního cukru.

Hodně choďteHodně choďte

Pravidelně se hýbejte

Nemusíte se potit ve fitku, či chodit každé ráno běhat, zejména trpíte-li velikou nadváhou. Stačí se snažit přes den nachodit co nejvíce kroků – dnes tolik populárních deset tisíc kroků bude vaše cesta ke zdraví. Nezapomínejte dostatečně pít

Správná hydratace je pro udržení zdraví klíčová. Pití dostatečného množství vody zabraňuje dehydrataci a také pomáhá ledvinám odstraňovat přebytečný cukr z těla v moči. Ti, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, by měli sáhnout po vodě a vyhnout se všem slazeným nápojům, jako jsou ovocné šťávy, džusy nebo kola, které mohou místo zvyšovat hladinu cukru v krvi. Lidé s diabetem by měli snížit příjem alkoholu, či jej úplně vynechat.

Článek Jak si přirozeně snížit hladinu cukru v krvi? byl publikován 27. dubna 2022 v 08.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...