Batáty si nejlépe rozumí s vínem
Batáty známé jako sladké brambory jsou hlízy povijnice jedlé a svým vzhledem a využitím v kuchyni připomínají brambory. Červení, případně žluté i bílé hlízy se žlutou, bílou i oranžovou dužinou mají příjemnou, nasládlou chuť a jsou významným zdrojem sacharidů, karotenoidů, vody, škrobu a cukru. Na rozdíl od klasických brambor jsou zdravé brambory výživnější a jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Preventivně působí proti některým druhům rakoviny, virům, změnám na sítnici v oku, snižují cholesterol a posilují imunitní systém.
Využití v kuchyni
Slupka batát obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, proto se konzumují nejlépe se slupkou. Hodí se do sladké kuchyně na sladké krémy, pyré, pudinky nebo náplně do pečiva i do slané kuchyně, kde se upravují vařením, pečením nebo grilováním. Červené brambory jsou vhodné na vaření a žluté na smažení. Delikátní kombinací jsou batáty s vínem, medem a hořčicí. Výborný předkrm vytvoříte v kombinaci se zázvorem.
Batátová polévka s bílým vínem
Vyzkoušejte recept na batáty v podobě lahodnou krémovou polévku z batátů s bílým vínem. Můžete ji podávat místo hlavního jídla, protože perfektně zasytí a k tomu je ještě velmi výživná a zdravá.
Co budete potřebovat:
- 250 g batátů
- 200 g mrkve
- 1 cibuli
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 ml bílého vína primitiva
- 50 ml smetany (nejlépe 31 %)
- 50 g čedaru
- 10 g másla
- sůl
Postup přípravy:
Máslo necháme rozpustit v hrnci a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, stejně tak nadrobno nakrájené batáty a mrkev. Dusíme přibližně 5 minut.
Přidáme víno, vývar, promícháme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
Na plotně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a chvíli lehce povaříme.
Nakonec přidáme smetanu, čedar a dochutíme solí.
Oproti bramborám jsou batáty sice zdravější ale zároveň za ně zaplatíme o něco více, kilogram batátů stojů kolem padesáti korun v závislosti na druhu a prodejci.
Článek Batáty si nejlépe rozumí s vínem byl publikován 24. února 2018 v 00.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jak si přirozeně snížit hladinu cukru v krvi? 27.04.2022 08.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.