Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část
Sponzorované odkazy:
Nedostatek některého vitamínu ze skupiny B může zapříčinit některé zdravotní problémy nebo díky nim můžete zdravotním problémům předcházet. Jaké jsou příznivé vlastnosti dalších vitaminů skupiny B se můžete nyní dozvědět v druhém pokračování o jejich důležitosti pro náš organismus.
Vitamin B7 – biotin
Biotin se podílí na metabolismu téměř všech buněk v těle, snižuje bolesti ve svalech, podporuje činnosti pohlavních žláz, napomáhá při hubnutí a je účinný proti depresím.
Zdrojem jsou opět pivovarské kvasnice, vnitřnosti, mléko, ořechy a také rajčata, květák, fazole, cibule, maliny, rybíz a banán.
Vitamin B9 – kyselina listová
Kyselina listová se považuje za jednu ze základních živin pro lidský mozek, stimuluje imunitní systém, chrání proti depresím, strachu a úzkosti. Zvlášť důležitá pro vývoj plodu a odvrací nebezpečí rakoviny.
Najdeme ji v játrech, droždí, vlašských ořechách, zelené listové zelenině, luštěninách a pomerančové šťávě.
Vitamin B12 – kobalamin
Vitamin B12 je nezbytný pro obměnu buněk, tvorbu červených krvinek a účastní se přeměny živin v energii. Krom toho také působí na imunitní systém a zmírňuje hučení v uších.
Najdeme ho pouze v živočišných potravinách, a to v játrech, mléce, sýru a masu.
Vitamin B13 – kyselina lipoová
Tato kyselina je rozpustná pouze v tucích a patří k nedůležitějším antioxidantům, protože chrání buňky před působením volných radikálů a podporuje látkovou výměnu. Je důležitá pro krvetvorbu, správnou funkci nervové soustavy a má pozitivní vliv na vývoj šedého zákalu.
Získání je možné z vnitřností, masa, brambor, kvasnic a kořenové zeleniny.
Vitamin B15 – kyselina pangamová
Tato látka má velmi příznivý vliv na hojení zánětu jater po žloutence a cirhóze jater, snižuje výskyt infekčních chorob, mírní zažívací potíže a je hodná při únavovém syndromu. Kyselina pangamová také snižuje hladinu krevního cholesterolu, má detoxikační efekt, pomáhá při problematické pleti a je důležitá pro zdravé vlasy a nehty.
Bohatým zdrojem je hnědá rýže, otruby, kvasnice, sezamové a dýňové semínko.
Článek Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část byl publikován 24. ledna 2018 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Žloutenka typu B a její příznaky 22.10.2010 00.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba? 10.02.2021 00.00
- Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady? 20.01.2022 00.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Posílení imunitního systému u dětí
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.