Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část
Sponzorované odkazy:
Vitamínům skupiny B se v souhrnném označení říká B-komplex. Všechny vitamíny ve skupině B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, jsou klíčové pro přeměnu jídla na energii, okysličování celého těla a produkci červených krvinek, které umožňují svalům správně fungovat. Bohužel některé nezdravé, a dokonce i zdravé návyky mohou způsobit nedostatek vitamínů B v těle.
Vitamin B1 – thiamin
Vitamin B1 dodává tělu energii, má vliv na nervový systém, srdce a ledviny. Je také důležitý pro přeměnu cukrů, alkoholu a mastných kyselin.
Můžeme ho získat z celozrnných obilovin, semen, luštěnin, kvasnic, masa, vnitřností a mléčných výrobků.
Vitamin B2 – riboflavin
Vitamin B2 je důležitý pro kůži, oči, správnou funkci srdce a dalších orgánů. Také ovlivňuje celkovou energetikou přeměnu v organismu a je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.
Najdeme ho v živočišných i rostlinných potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích, játrech, ledvinách, obilných klíčcích, droždí, luštěninách a obilninách.
Vitamin B3 – niacin
Niacin je potřebný k uvolňování energie, ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků. Udržuje zdravou kůži, přispívá ke správné funkci zažívacího traktu, zmírňuje deprese a nespavost.
Bohatým zdrojem vitaminu B3 jsou vnitřnosti, vejce, pšeničné klíčky, luštěniny, ořechy, slunečnicové semínko, pivovarské kvasnice, maso a tuňák.
Vitamin B5 – kyselina pantothenová
Kyselina pantothenová se vyskytuje ve všech tkáních našeho těle a její funkce je nezastupitelná. Má protistresové účinky, podporuje peristaltiku střev, podporuje hojení ran, jizev, popálenin, prasklin a vředů. Dále také chrání proti UV paprskům a slouží k omezení alergických průvodních jevů. Neméně ocenitelnou vlastností je také zvýšení plodnosti a podpora dlouhověkosti.
Zdrojem jsou otruby, hrách, fazole, droždí, vnitřnosti, vejce, maso, tresčí jikry, sója, sezamová a slunečnicová semínka.
Vitamin B6 – pyridoxin
Vitamin B6 je důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi a tkáních, je součástí metabolismu cholesterolu, předchází vzniku stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu.
Nachází se v pšeničných klíčkách, vnitřnostech, rybách, pivovarských kvasnicích, sóje, ořechách, avokádu, banánu a listovém salátu.
Článek Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část byl publikován 17. ledna 2018 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Žloutenka typu B a její příznaky 22.10.2010 00.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba? 10.02.2021 00.00
- Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady? 20.01.2022 00.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.