4 tipy jak dochutit jídla
Sponzorované odkazy:
Mnoho potravin je samo o sobě takřka bez chuti, avšak když jim dodáte špetku správných dochucovadel, okamžitě se promění v něco netradičního a jedinečného. Dochucovadel je nekonečně mnoho a zdaleka ne všechna jídla mohou být ozvláštněna solí, pepřem nebo dokonce cukrem. Pokud jste si zvykli solit a sladit vše, co připravujete, pak pravděpodobně vaše tělo zadržuje vodu a nejspíš trpíte také nadváhou. Podívejte se na tipy, čím dochutit jídla, abyste zbytečně nepřibírali a zároveň si opravdu pochutnali.
Dijonská hořčice
Zatímco majonéza je neuvěřitelně tučná a v jídelníčku by se měla objevovat jen minimálně a spíše výjimečně, dijonská hořčice je o poznání zdravější a vyváženější, co se surovin a živin týče. Dijonská hořčice je skvělým dochucovadlem salátů a steaků z masa i ryb. Připravte si například chutnou zálivku na zeleninový salát z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a libovolných bylinek.
Chilli
Dalším skvělým dochucovadlem na mnoho jídel je samozřejmě chilli. Toto koření je staré tisíce let a přesně tak dlouho je také populární a používáno. Dnes se chilli využívá po celém světě, a to v mnoha kulturách a kuchyních. Milujete indická, mexická nebo thajská jídla? Pak by chilli ve vaší kuchyni nemělo chybět. Chilli je nejenom chutné, ale také zrychluje metabolismus a pomáhá vypudit bacily z těla.
Skořice
Zapomenout bychom samozřejmě neměli ani na vynikající skořici. Něco skořicové jedl snad každý, neboť právě skořice se objevuje i v běžných potravinách jako je pečivo, koláče nebo třeba kupované jogurty se skořicovou příchutí. Skořice je sama o sobě sladká, aniž by obsahovala cukr, proto ji můžete používat jako zdravou alternativu při slazení dezertů. Přidávejte skořici do domácích buchet, připravte si pudink s přídavkem skořice anebo ji přimíchejte do snídaňové ovesné kaše.
Stévie
Mnozí žijí v domnění, že jsou umělá sladidla skvělou náhražkou rafinovaného cukru. Sladidla však se zdravou stravou nemají nic společného a dokonce jsou mnohdy považována za nezdravou alternativu slazení. Pořiďte si proto raději stévii. Jedná se o přírodní extrakt, který je až 4× sladší než klasický bílý cukr. Stévii lze přidávat všude tam, kde nechcete zbytečně sladit cukrem.
Článek 4 tipy jak dochutit jídla byl publikován 6. února 2017 v 14.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Dochucovadla - jsou plná ,,éček" 28.10.2013 12.00
- Test kupovaných chipsů - na kterých si pochutnáte? 27.01.2015 12.00
- Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout? 18.02.2013 15.00
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty? 22.05.2024 07.00
- Čtením etiket si zachráníme zdraví 11.06.2010 00.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.