4 podzimní superpotraviny, co dovedou zázraky
Sponzorované odkazy:
Superpotraviny se na trhu objevují již řadu let, ale teprve v posledních letech dostaly toto pojmenování. A proč se jim vlastně říká superpotraviny? Jejich vliv na lidský organismus je totiž nezpochybnitelný a účinky blahodárné. Superpotraviny jsou pro každou zemí něco naprosto odlišného a jejich kouzlo tkví především v lokálnosti. Na Jamajce bude superpotravinou nejspíš mango, u nás jsou to pochutiny zcela jiné. Jedno však mají společné, vašemu tělu udělají dobře a obzvláště v těchto studených, sychravých dnech.
Dýně
Dýně je samozřejmě neodmyslitelnou součástí podzimu a na vašem stole by neměla chybět. Kromě dekorace je však dýně ideální potravinou do kuchyně, díky níž vymyslíte mnoho pokrmů na celý den. Polévky, chléb, ale také koláče nebo pomazánky a zavařeniny. To všechno dýně dokáže a je skvělá na všechny způsoby. A čím je dýně tolik výjimečná, že ji lze zařadit mezi superpotraviny? Obsahuje až 90 % vody, minimum sacharidů, proteinů i tuků a díky rozpustné vláknině skvěle zasytí a má mírně projímavé účinky. Dýně je proto ideální volbou pro dietáře i diabetiky.
Pohanka
Pohanku znali již naši předkové a babičky ji ve své kuchyni pravidelně používali. S příchodem moderní gastronomie a rychlého stravování se pohanka tak nějak vytratila z povrchu zemského. Před několika málo lety však zaznamenala velkolepý návrat a vy se nyní z pohanky a jejich účinků na lidské tělo můžete opět těšit. Pohanka totiž obsahuje až 18 druhů aminokyselin, málo sacharidů, mnoho vlákniny a je přirozeně bezlepková, čili nezatěžuje střeva a mohou ji konzumovat i celiatici. Pohanku lze připravovat jako přílohu k masu, do salátů, ale také z ni uděláte sladké knedlíky nebo luxusní zdravý koláč.
Šípky
Šípky nejsou běžnou součástí spíží tradiční české domácnosti. Málo kdo je zvyklí připravovat šípkový čaj nebo dokonce šípkovou zavařeninu. Jistě jste však někdy slyšeli o tom, že jsou šípky velmi zdravé a jejich odvary léčivé. Šípky totiž obsahují vysoký podíl vitamínu C, A, dále pak hořčík, vápník a železo a jiné důležité vitamíny a minerální látky. Šípky jsou pro podzimem a zimou oslabenou imunitu ideálním společníkem a snadno vás ochrání před bakteriemi a viry, jež v tomto obdob í číhají doslova na každém rohu.
Jáhly
Jáhly rovněž nejsou v kuchyni žádným nováčkem, ale většina lidí je při vaření nebo pečení běžně nepoužívá. Důvodem je nejspíš neznalost a jakási omezenost, díky níž lidé stále sahají po zbytečné bílé mouce a rafinovaném cukru. Jáhly jsou však zásobárnou vitamínů B, minerálních látek jako je hořčík a fosfor, působící proti depresím a také obsahují antioxidanty a železo. Jáhly jsou úžasným zdrojem energie pro běžnou populaci, pro sportovce a také pro děti ve vývinu. Připravte si vynikající jáhlový nákyp, koláč nebo rizoto.
Článek 4 podzimní superpotraviny, co dovedou zázraky byl publikován 16. listopadu 2016 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Maca červená patří mezi superpotraviny, které zlepšují libido, plodnost i paměť 20.01.2022 00.00
- Dbáte o zdraví své kočky? Dopřejte jí kokosový olej! 24.03.2021 09.00
- Jarní očista. Dopřejte tělu ty správné potraviny 06.05.2019 01.30
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Otužování - jak začít a postupně si tak posilovat imunitu
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.