Jak do pokrmů dostat bílkoviny, když nechcete jíst maso?
Sponzorované odkazy:
Chtít se zdravě stravovat a celkově zdravě žít je jedna věc, ovšem praxe může být mnohdy velmi obtížná a pro spoustu lidí téměř nepředstavitelná. Důvodem nemusí být ani tak návyk na nezdravých potravinách, které se někdy zdají být přímo drogou, ale problém spočívá spíše v nevědomosti a neinformovanosti o potravinách a jejich konzumaci. Tělo by mělo přijímat poměrnou část bílkovin, tuků a sacharidů a to v takovém množství, aby bylo zdravé, energické, zasycené a plné živin. Mnozí ve snaze jíst zdravě a dokonce hubnout jedí nejrůznější suchary, zeleninu a reklamní trháky, po kterých je akorát větší hlad a které nemají příliš výživových hodnot. Dostat do těla sacharid\ a tuky není obtížné, avšak jak si poradíte s bílkovinami, pokud nechcete jíst každý den pouze maso? Možností je nespočet, jen se je musíte naučit poznat a pravidelně používat.
Mléčné výrobky bodují
Jistotou, jak do těla dostat dostatečný poměr bílkovin jsou samozřejmě mléčné výrobky, a to v mnoha provedení. Skvělý je například klasický plnotučný tvaroh, který si můžete spolu s ovoce, medem a ořechy připravit jako chutnou dopolední svačinu anebo s pažitkou a česnekem ve formě zdravé pomazánky na chléb nebo k zelenině. Do jídelníčku také zařaďte oblíbený cottage sýr, tvrdé sýry s menším poměrem tuků a nezapomeňte rovněž na zakysané mléčné výrobky, které obsahují i spoustu antioxidantů a živých kultur. Dopřejte si mléčné výrobky každý den a o nedostatku bílkovin nemůže být řeč.
Kozí a ovčí sýry nejenom v restauracích
Trendem posledních let jsou v restauračních zařízeních zahraniční pokrmy, které mají ve světě ohromný úspěch. Kromě pizzy, hamburgeru anebo hranolek, které jsou u nás známé již desítky let, se do povědomí lidstva dostali také saláty, a to například rukolový s čerstvým kozím sýrem anebo řecký se sýrem feta či s balkánským sýrem. Tyto sýry jsou kozí nebo ovčí a mají svoji typickou nezaměnitelnou chuť, které je výborná a sýry jsou zdravé. Připravte si chuťovku z restaurace také u sebe doma a kupte si ve specializované prodejně nebo třeba na farmářském trhu chutný sýr z ovčího či kozího mléka.
Nezapomeňte na luštěniny
Ač jsou luštěniny staré jako lidstvo samo, stále je velmi málo těch, kteří je pravidelně konzumují. Lidé si doma zkrátka raději připraví špagety nebo sendvič, než by si dali čočku, případně hrách. Luštěniny jsou však zdrojem přírodních bílkovin, proto jsou pro tělo neuvěřitelně prospěšné a hlavně vás zasytí na opravdu dlouhou dobu. Uvařte si k večeři klasickou čočku s vajíčkem nebo šunkou, vsaďte na výbornou a moderní polévku z červené čočky a vyzkoušejte čočku také do studeného salátu, kde se bude skvěle vyjímat. Možností je nekonečně mnoho, tak je zkoušejte a zjišťujte, které vám opravdu chutnají.
Článek Jak do pokrmů dostat bílkoviny, když nechcete jíst maso? byl publikován 10. července 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny 14.01.2011 00.00
- 4 signály, že vám chybí bílkoviny 24.03.2016 12.00
- Bílkoviny v potravinách – proč jsou tak důležité? 12.10.2010 00.00
- Cizrna – dietní a na živiny bohatá semena 14.06.2011 00.00
- Jak rychle a efektivně zhubnout? Omezte sacharidy 28.08.2015 17.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?
- Cista na vaječníku
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.