Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko
Sponzorované odkazy:
Slané i sladké pokrmy jsou běžnou součástí každodenního jídelníčku většiny lidí a i když si možná nepotrpíte příliš na sladkosti, čas od času si nějaký ten cukr dopřejete, ať už v podobě koláče, sušenky nebo jen zdravého ovoce. Většina potravin je ryze sladkých nebo naopak použitelných do slaných pokrmů. Cibuli a česnek byste těžko přidali k borůvkovým kynutým knedlíkům a stejně tak lesní plody nepřidáte k bůčku. Existují ale naopak potraviny, ze kterých můžete, dle libosti, připravovat dobroty jak slané, tak sladké. Jednou z takových surovin je například jablko, které je velice variabilní. Víte, jaké všechny pokrmy můžete z jablka přichystat?
Jablečné chutney
Chutney je jakási zavařenina nebo ostřejší marmeláda, která se zpravidla podává ke zvěřině, červenému masu nebo paštice. Masu dodá příjemnou nasládlou chuť a zjemní jeho těžkost. Chutney si můžete vyrobit buď v pohodlí domova anebo jej zakoupit v běžných potravinách a specializovaných obchodech. Velmi časté je chutney neboli marmeláda k masu ze směsi jablek a zkaramelizované cibule.
Bramborový salát trochu jinak
V posledních letech se rozmohl trend zdravé stravy a fitness, do které příliš nepatí česká těžká jídla. Těm se však někdy velmi obtížně vyhýbá, a to především o svátcích, kdy je smažený kapr, řízky, bramborový salát a tuna cukroví zkrátka na místě. Co takhle připravit si ale odlehčenou verzi bramborového salátu? Do klasického receptu přidejte ještě na kostičky nakrájená jablka a místo majonézy zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. Lehká verze bude příjemným zpestřením a vy si nebudete muset tolik hlídat postavu.
Jednoduchý koláč na každý den
Přemýšlíte často, co si dát k odpolední kávě, co si s sebou zabalit do práce za svačinu nebo jaké jídlo dát dětem do školy, aby stále nejedly světlé pečivo a sušenky? Vyzkoušejte velmi jednoduchý recept na vláčnou zdravou buchtu s jablkem. Do směsi celozrnné žitné mouky, ovesných vloček, vejce, mléka a rozinek přidáte na jemno nastrouhané jablko a dle chuti ořechy. Směs vylijete na vymazaný a vysypaný plech a pečete dorůžova. Vláčný a nadýchaný koláč je výborný několik dní a chutnat bude celé rodině.
Ovesná kaše jako start dne
Vyzkoušeli jste již k snídani tolik oblíbené ovesné kaše? Nejenom, že vám hned po ránu dodají spoustu energie, ale navíc jsou plné zdravých sacharidů a pokud vám chutnají, připravovat si je můžete na nekonečně mnoho chutných způsobů. Co říkáte například na ovesnou kaši s mandlovým mlékem, svařenými jablky se skořicí a burákovým máslem?
Článek Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko byl publikován 1. března 2016 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- 4 potraviny, které by v jarním jídelníčku neměly chybět 08.03.2017 17.00
- 4 podzimní potraviny, které byste měli konzumovat 25.11.2014 12.00
- Jablko – jaké síly v sobě ukrývá?“ 05.07.2010 00.00
- 4 tipy na potraviny, které zatočí s celulitidou 12.01.2014 14.00
- Granátové jablko, lahůdka z jihu Evropy 23.12.2010 00.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.