3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat
Sponzorované odkazy:
Vánoce jsou za námi a vy se možná snažíte opět najet na zdravý jídelníček a shodit kilogramy, které se vám přes sváteční obžerství zakořenily na bocích, zadečku, stehnech a břichu. Ať už se hodláte zdravému stravování věnovat trvale, chcete pouze dočasně omezit sladké a tučné anebo je zdravá strava vaší každodenní mantrou, měli byste umět rozeznat potraviny, které jsou prospěšné a dietní a prospěšné a tučné. S těmi totiž musíte při konzumaci jednat opatrně. I když jsou zdravé a v jídelníčku by rozhodně měly být, v případě, kdy si jich naordinujete více, než je záhodno, kilogramy mohou opět růst. Víte, o které pochutiny se jedná? Dost možná je máte ve svých lednicích a spižírnách.
Ořechy
Ořechy a nejrůznější semínka jsou něco, co se ve zdravém jídelníčku musí nacházet, a to ideálně každý den. Ořechy, ať už hovoříme o mandlích, kešu, vlašských, lískových, makadamových, piniových, para nebo o slunečnicových, dýňových, lněných, sezamových a jiných semínkách , obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro tělo nezbytné a prospěšné. Díky ořechům do těla dostanete zdravé tuky, které vám dodají energie a také urychlí metabolismus. Ovšem právě díky obsahu tuků jsou ořechy velmi kalorické. Hrstka vás zasytí, dodá jak tuky tak potřebné bílkoviny, avšak celá miska vám rapidně navýší vás energetický příjem. Ořechy proto jezte s mírou a rozvahou.
Avokádo
Ve zdravém jídelníčku samozřejmě nesmí chybět tuky. Spousta lidí se jich bojí, protože když se řekne tuk, každý si hned představí sádlo, máslo, uzeniny, salámy, tučné sýry a mnoho dalších pokrmů, které zdravé zrovna nejsou. Spousta darů přírody však obsahuje omega 3 mastné kyseliny a zdravé tuky, které jsou vhodné i pro dietní stravování. A obdobně, jako ořechy, i avokádo je zásobárnou přírodního tuku. Výborné je v kombinaci s masem, zeleninou nebo vejci, nicméně rovněž je velmi kalorické, proto s ním šetřete a dopřejte si jej spíše ráno a dopoledne, případně k obědu. Na večer je příliš těžké.
Zakysané mléčné produkty
I v případě zdravých potravin se musíte mít na pozoru a konzumovat je s rozvahou. Zatímco zeleniny lze spořádat doslova kopec, ostatní pokrmy mají své limity a pakliže si jich naberete více, než je zapotřebí, tělo je nestačí spálit a vy tak budete tloustnout, ač se stravujete výhradně zdravě. Mléčné výrobky jsou alfou a omegou zdravé stravy a pakliže nejste alergičtí na laktózu nebo mléčnou bílkovinu, měly by se objevovat na vašem stole dennodenně. nejvhodnější variantou jsou pak zakysané mléčné produkty, které obsahují, mimo jiné, i spousty vitamínů. Kromě toho jsou ale mnohdy tučné, proto je konzumujte s mírou, ideálně k snídani. Cereálie a zakysané mléko jsou skvělým startem dne.
Článek 3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat byl publikován 3. ledna 2016 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Funkční potraviny: zasytí a léčí 08.02.2013 13.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.