Jak na potravinové alergie?
Sponzorované odkazy:
S klasickou alergickou reakcí se dnes setkala již drtivá většina populace, včetně velmi malých dětí. Téměř všichni si vybavujete pálení, kopřivku, ale také rýmu, nateklé oči či kašel nebo dokonce dušnost. Klasická alergie v mnohém připomíná nachlazení, nicméně není dočasná a její příznaky se obvykle mírní medikamenty, určenými právě pro alergiky. Něco jiného však představují potravinové alergie, které jsou čím dál rozšířenější a takřka bychom je mohli řadit k civilizačním onemocněním. Že jste doposud alergii na potraviny neměli? To ovšem neznamená, že se u vás neprojeví třeba zrovna dnes. Jak s potravinovou alergií bojovat a čím nahradit jídla, která nemůžete konzumovat?
Celiakie nemusí být vrozená
Celiakie je jiným slovem alergie na lepek. Ten se objevuje v pečivu, těstovinách, v koláčích a jiném pečení a často také v sušenkách, sucharech a podobně. Lepek mohou obsahovat i ořechy, proto je třeba pozorně číst všechny příbalové informace. Alergie na lepek může lidem velmi znepříjemňovat život, neboť takový jedinec, po požití lepku, trpí bolestmi břicha, zvracením, průjmy a může si přivodit i krvácení z konečníku či obdobné potíže. Jakmile u sebe zpozorujete nepřiměřené reakce na potraviny s lepkem nebo následně u lékaře alergii zjistíte, je třeba okamžitě zakročit a nasadit bezlepkovou dietu. To samozřejmě znamená nekonzumovat v italských restauracích pizzu a těstoviny, ale naopak se zaměřit na zeleninu, masa, luštěniny, ovoce a také na bezlepkové pečivo. A co se stane, pokud lepek požijete? Pravděpodobně se objeví zažívací potíže, které upozorňují na konzumaci nevhodné suroviny. Z dlouhodobějšího hlediska se jedná o nebezpečnou záležitost, která by mohla vést až ke zničení střev.
Alergie na laktózu je čím dál častější
Velmi obvyklou záležitostí se stává také alergie na laktózu, která má obdobné příznaky jako celiakie. V tomto případě platí to samé, aneb musíte z jídelníčku vyřadit mléčné výrobky, a to i ty zakysané. Klasické mléko tak nahraďte kozím nebo ovčím, pokud vám jsou proti srsti, sáhněte po přírodní variantě v podobě mléka sojového. To samé platí u jogurtů, dezertů a samozřejmě také sýrů.
Článek Jak na potravinové alergie? byl publikován 27. dubna 2015 v 15.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Alergie a její příznaky 26.02.2013 14.00
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Alergie na ořechy 10.10.2015 12.00
- Alergie na chlad 20.12.2023 07.00
- Přichází sezónní alergie 13.04.2022 08.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.