Jaké jsou nejčastější chyby ve stravování?
Sponzorované odkazy:
Jak by se lidé vlastně měli stravovat? Ohledně této otázky se neustále vede spousta sporů, sáhodlouhých debat a diskuzí, ke kterým se vyjadřují špičkový odborníci z celého světa, lékaři a také nespočet laiků. Jedni tvrdí, že je ideální jíst vše a příliš se neomezovat, jiní kladou důraz na pravidelnost a další uznávají striktně syrovou stravu či veganství. Člověk by se měl primárně stravovat tak, aby se cítit i vypadal dobře a jeho zdraví nebylo nijak ohrožování. Je to až k nevíře, avšak spousta jedinců se stravuje velmi špatně a prakticky nezdravě v domnění, že svému tělu velmi prospívá. Jaké jsou nejčastější a nejzásadnější chyby ve stravování, které mohou výrazně zpomalovat metabolismus, působit negativně na lidskou psychiku a navíc vážně narušovat celkovou harmonii těla a duše?
Vynechávání příloh
Již před spoustou let vznikla fáma, že jednou ze zásad správného stravování, je vynechávání příloh, a to naprosto veškerých. Tímto trendem se nedrží jenom ženy, ale kupodivu také řada mužů a dokonce sportovců. A jak vlastně vypadá jídlo bez přílohy? Obvykle se jedná o maso se zeleninou, kde chybí rýže, brambory, těstoviny a často i luštěniny. Vynechávání příloh má však fatální dopad na energii, které je kvůli absenci sacharidů velmi málo. Pokud pravidelně nejíte přílohy, pravděpodobně se potýkáte s únavou, podrážděností a možná i s jojo efektem. Přílohy si začněte bez výčitek dopřávat, avšak v menším množství, než je klasická 200 gramová hmotnost v restauracích a jídelnách.
Nedostatek tekutin
Nedostatek tekutin je dalším důvodem, proč lidé tloustnou a jejich metabolismus nepracuje tak, jak by v ideálním případě měl. Pokud do sebe denně nedostanete alespoň 2 litry neokysličené čisté vody bez bublinek, těžko vám může spalování fungovat na sto procent. Možná se vám toto pravidlo zdá být příliš jednoduché, ale dostatek vláhy je pro tělo nepostradatelné.
Nepravidelnost
Nepravidelné stravování je kamenem úrazu a většinou s ním bojují právě ti lidé, které trápí nadváhy, celulitida či zažívací problémy. Pokud svému tělu v pravidelných intervalech nedopřáváte dostatek potravy, organismus má tendence ukládat tuky a tím tělo zatěžovat nechtěnými ,,špíčky“.Autor: Smastronardo
Článek Jaké jsou nejčastější chyby ve stravování? byl publikován 31. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Zdravá strava 04.09.2008 08.43
- Dělená strava, cesta ke štíhlosti? 24.02.2011 00.00
- I zdravá strava může být levná 02.09.2013 12.00
- Jaká strava je pro děti (ne)vhodná? 04.09.2017 13.00
- Veganská strava má spoustu benefitů pro zdraví, ale může jej také nenávratně poškodit 29.09.2021 09.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.