Zdravé pečení - jak mlsat bez výčitek?
Sponzorované odkazy:
Dortík se šlehačkou, čokoláda, pralinky. To všechno jsou dobroty, které dokáží obalit nervy a jimž nelze ve výloze cukrárny prostě odolat. Ale jakmile do sebe dostanete rakvičku nebo větrník, přepadnou vás nepříjemné výčitky a ve výsledku se vypravíte do fitness centra a zařeknete se, že již víckrát nezhřešíte. Proč byste si ale odpírali pečené dobroty, když si je můžete připravit ze zdravých surovin? Mlsejte zdravě, dietně a bez stresu. Poradíme vám, jak na to!
Zbavte se bílé mouky
Největším nešvarem je bílá pšeničná mouka, která má vysoký glykemický index, je těžko stravitelná a obsahuje spoustu tuku. Vedle bílé mouky existují ale zdravé a chutné varianty, které jsou lehčí, rychleji zasytí a nezvyšují hladinu cukru v krvi, díky čemuž nebudete mít brzy vlčí hlad. Pořiďte si pro své pečení žitnou celozrnnou mouku, kokosovou mouku, mandlovou a také pohankovou. Použít můžete i instantní jáhly a rozemleté ovesné vločky, které jsou vůbec tím nejlepším řešením. A jaký bude výsledek? Zdravý koláč, který můžete bez strachu o postavu nabídnout i návštěvě nebo menším dětem.
Pryč s máslem a margariny
Trocha másla na toastu ještě nikoho nezabila, ovšem existují zákusky, které jsou doslova proložené kostkami másla nebo dokonce sádla, což z nich činí nejenom kalorickou pochoutku, ale také časovanou bombu. Konzumace živočišných tuků vede ke kornatění tepen, které mohou být příčinou infarktu a obdobných potíží. Myslete na své zdraví a do zákusků již klasické máslo a šizené margariny nepřidávejte. zaměřte se raději na olivový nebo kokosový olej, případně přidejte kakaové máslo. Zákusky budou odlehčené a na chuti rozdíl prakticky nepoznáte.
Místo šlehačky tvaroh
Odlehčit můžete jednoduše také náplně a krémy, které jsou mnohdy kaloricky daleko vydatnější, než korpus. Pokud si upečete jednoduchý piškot a naplníte jej 30ti procentní šlehačkou, pak máte před sebou nálož cukru a tuku. Pakliže ale šlehačku vyměníte za zakysanou smetanu nebo tvaroh, ochucený medem či javorovým sirupem, vaše tělo vám jistě poděkuje. A o špatné chuti nemůže být řeč, ba naopak, budete si pochutnávat do posledního sousta.
Přidejte ovoce
Každé jídlo lze udělat dietnější a snadněji stravitelné. Jde jen o to, začít používat ty správné suroviny. Naučte se do těsta, i do krémů přidávat ovoce. To dodá zákusku na vláčnosti a také výživových hodnotách. Nebojte se tyto chutné sladké plody použít také na zdobení, neboť jíte i očima.
Nahraďte klasický cukr
Jeden hrnek mouky, hrnek oleje a hrnek cukru, jak jednoduché. Nebylo by ale lepší péct s trochou fantazie a myslet při tom i na své zdraví? Klasický bílý cukr hoďte do koše a začněte používat třtinový, palmový anebo ideálně med, javorový sirup, vanilkové aroma a skořici. Ještě máte pocit, že je zdravé stravování nějak složité?
Článek Zdravé pečení - jak mlsat bez výčitek? byl publikován 7. září 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Nezdravé pečení aneb co vynechat? 19.11.2016 12.00
- Vánoční cukroví - mlsejte na svátky zdravě 04.12.2016 22.00
- 3 tipy na zdravé Vánoční cukroví 10.12.2014 18.00
- 4 tipy, jak před svátky nepřibrat 30.11.2016 19.00
- Jak nepřibrat o Vánocích? 06.12.2012 15.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.