Češi nevěří, že lze vyrobit kvalitní margarín
Sponzorované odkazy:

Výsledky laboratorní analýzy ukázaly, že margaríny dostupné na českém trhu jsou kvalitní. Čeští spotřebitelé jim přitom často zbytečně nedůvěřují. Moderní postupy při výrobě již delší dobu umožňují vyrobit kvalitní margarín, který může být dobrým zdrojem důležitých omega 3 mastných kyselin, kterých mají Češi ve stravě dlouhodobě nedostatek.
Analýza vyvrátila zažité mýty
Ve skutečnosti jsou margaríny vyráběné z rostlinných olejů a tropických tuků. Přítomnost většího než stopového množství trans nenasycených mastných kyselin analýza, až na jedinou výjimku, neprokázala. Spotřebitelé odmítají margaríny často i proto, že jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, jejichž nadbytek ve stravě může být příčinou zánětlivých reakcí organismu. Analýza však ukázala, že poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin v kvalitních margarínech z našich obchodů je pro lidské zdraví výhodný. „Máslo sice oproti margarínu obsahuje minimální množství omega 6 mastných kyselin, ale zároveň obsahuje téměř zanedbatelné množství omega 3 mastných kyselin. Z tohoto pohledu se margarín ukazuje pro každodenní spotřebu jako výhodnější,“ shrnuje Dostálová.

Řepka nebo slunečnice? Pro zdraví zásadní rozdíl!
„Pro výrobu margarínů se v našem regionu využívá zejména řepkový olej. Ten je bohatý na omega 3. Oproti tomu například v USA je dostupnější olej slunečnicový nebo sójový, které jsou bohatší naopak na omega 6,“ vysvětluje doc. Ing. Jiří Brát, CSC., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a místopředseda odborné skupiny pro tuky České společnosti chemické. Právě použité suroviny při výrobě margarínů rozdělují názory lékařů ze zámoří a z Evropy. Výsledky amerických studií o škodlivosti margarínů tak neplatí nutně v evropských podmínkách.
Rozhoduje výživová hodnota výrobku
Při výběru tuku je nutné sledovat jeho složení. Měl by obsahovat co nejméně nasycených mastných kyselin, které přispívají k rozvoji například srdečně-cévních onemocnění. 15 % spotřebitelů však netuší, jak si správně tuk vybrat. Přestože se pro výrobu margarínů používají tropické tuky (palmový, palmojádrový, kokosový) s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, výrobky z nich jsou výživově výhodnější. „Dříve museli výrobci používat metodu částečného ztužování, aby margarín vyrobený z tekutých olejů ztuhl. Smícháním tropických tuků například s řepkovým olejem však vzniká výživově hodnotná potravina, která je výrazně zdravější než margaríny vyráběné zastaralou metodou ztužování,“ uzavřel Brát.
Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz
Článek Češi nevěří, že lze vyrobit kvalitní margarín byl publikován 21. srpna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- 4 tipy, jak nahradit živočišnou stravu rostlinnou 31.08.2014 12.00
- Děti, které nesnídají, se hůř učí 03.09.2013 00.00
- Češi snídají, ale sami a nezdravě 27.02.2015 00.00
- Konopný olej v potravinách chrání, v kosmetice krášlí 02.07.2014 17.00
- Vánoční cukroví - mlsejte na svátky zdravě 04.12.2016 22.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Cista na vaječníku
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Jitrocelový sirup – k čemu je dobrý?
- Jarní detox vám pomůže s únavou
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Nový rok, nový začátek – malými krůčky k lepšímu já
- Test mražená šunková pizza - bez šunky?
- Stres nám otravuje život. Jak se s ním vypořádat?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.