6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět
Sponzorované odkazy:
Letní jídelníček by měl stejně tak pravidelný, jako jen zimní, lišit se ale bude výrazně. Zatímco v zimě byste se měli zaměřit na lokální suroviny, zapojit více horkých pokrmů, červeného masa a tuku, v létě, zcela logicky, odlehčíte. Podívejte se, které potraviny by tak v letní variantě stravování, neměly chybět a kterým se naopak vyhnout obloukem.
Čočka
Možná na vás právě čočka působí jako typická zimní surovina, nicméně luštěniny mají v jídelníčku celoročně nezastupitelnou funkci, proto je konzumujte i v létě. Ostré a husté chilli con carne ale vyměňte za studenou čočkovou polévku, salát z červené čočky a nebo si čočku udělejte jako přílohu k masu nebo rybě. Luštěninu nezahušťujte jíškou a raději ji ponechejte v její přirozené verzi.
Tuňák
Ryby byste měli konzumovat až třikrát týdně a v létě především ty mořské. Nejjednodušší na přípravu je v tomto případě tuňák, nebojte se použít konzervovanou verzi. Tuňáku v konzervě lze zapékat s brambory, přidat do omelety anebo to těstovinového salátu. Skvěle chutná také s vajíčky a jemným jogurtovým dresingem. K snídani si pochutnejte třeba na výborné tuňákové pomazánce, která si s celozrnným pečivem, skvěle rozumí.
Jahody
Jahody jsou sezónním ovocem, proto je jich právě v tomto období nejvíce. Tento vynikající ovocný plod se pyšní tím, že je sice sladký, ale přesto obsahuje velmi málo cukru, tím i málo kalorií. Dopřávejte si jahody k dopolední svačince, jako mléčné smoothie anebo je přidejte do zmrzlinového poháru, kde zachutnají i dětem.
Polenta
Polenta je potravina vyrobena z kukuřičné mouky, která je pro tělo velmi prospěšná. Má nízký glykemický index, dokáže rychle a na dlouho zasytit a navíc obsahuje spousty důležitých živin. Polentu je třeba připravit jako kaši a následně ji můžete různě zapékat a přidávat k pokrmům jako je ryba nebo maso.
Jáhli
Jáhli a jáhlové vločky mají pro tělo obdobnou funkci, jako polenta a navíc obsahují vlákninu a vitamíny. Poměrně neutrální chuť jáhel je umožňuje připravovat na nespočet způsobů, ať už hovoříme o sladké jáhlové snídaňové kaši, odpoledním koláči z jáhlových vloček anebo o slané příloze k masu. Ve fantazii se meze nekladou, tak zkoušejte a experimentujte.
Ovesné vločky
Ovesné vločky by ve svém jídelníčku měl mít naprosto každý člověk. Tato pochutina má totiž nízký glykemický index, minimum cukru a díky obsahu vlákniny dokáže zasytit na dlouhé hodiny. Z ovesných vloček, případně ovesné mouky můžete péct zdravější variantu vašich oblíbených moučníků, nejlépe je ale využijete na snídani, a to jakožto ovesnou kaši s ovocem, javorovým sirupem nebo třeba s čokoládou. Ovesné kaše si zamilují i malé děti, proto se jim nebraňte a směle je zařaďte do denního menu.
Článek 6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět byl publikován 28. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití 24.09.2013 12.00
- Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití 28.06.2014 12.00
- Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny 22.04.2015 12.00
- Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny 20.12.2012 15.00
- Jaké jídlo byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě? 19.06.2015 18.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.