Co jíst a pít, abyste nebyli cítit potem?
Sponzorované odkazy:
Pot je přirozenou součástí lidského organismu a do určité míry je nezbytný. Odplavuje totiž škodlivé látky, které se tak přirozenou cestou, dostanou z těla ven. Během sportu je ideální vypotit nejenom nežádoucí látky a chemii, ale také nějaký ten tuk a cukry, které se pak v těle ukládají ve formě nepříliš oblíbených ,,špíčků". Pot má ale nepříjemnou vlastnost, objevovat se i během dne a obvykle ve chvílích, kdy se to nejméně hodí. Stres, nervozita, návaly, hormony. To vše a mnoho dalšího podmiňuje pot, který se pak může stát zdrojem nepříjemné události, neboť jak známo, rozhodně nevoní po fialkách. Především v letních měsících je pot daleko častějším jevem, než například v zimě, naučte se mu vyvarovat pomocí potravin, které vám pomohou, zbavit se zápachu.
Bylinky na ochlazení
Zažili jste někdy situaci, kdy jste se u jídla opravdu zapotili? Pak nemuselo být ani horké, ale spíše pálivé a pikantní. Chilli, kurkuma, zázvor nebo kari tělo oteplují a vy se tak snadno začnete potit. Toto koření do jídelníčku zařazujte spíše v zimě, v letních měsících se naopak soustřeďte na bylinky, jež dovedou tělo přirozeně zchladit. A které to jsou? Například fenykl, máta, bazalka nebo petržel. Konzumujte je ve formě salátů, polévek nebo třeba jako letní šťávy a limonády.
Lehké tekutiny
Obdobné účinky, jako koření, mají i některé nápoje. Zapotíte se například po černém čaji, kávě nebo energy drinku. Po čem ale bude váš pot opravdu nepříjemně zapáchat, je alkohol, především ten tvrdý a pivo, dále pak coca cola, slazené džusy a doslazované minerálky. V létě se zaměřte spíše na mátový čaj, heřmánek, zelený čaj, na bezkofeinovou ledovou kávu, domácí limonády a na citronádu. Z alkoholu můžete volit bílé víno a lehčí vinný střik.
Těžké maso
Organismus velmi rychle zahřejí a potu neprospívají také některé druhy masa a především uzeniny. Vepřové maso je velmi tučné a aromatické, hovězí, jehněčí a zvěřina extrémně zahřívají a potom salámy, párky a zabíjačkové pochutiny, rovněž nejsou ničím vhodným. Co je ale prospěšné, jsou všechny ryby, konkrétně pak ideálně ty mořské jako je losos nebo tuňák, přidejte i drůbeží maso, králíka a libové telecí.
Jak na přílohu?
V létě jsou nevhodné také některé přílohy, které jsou sice dietní a zdravé, ale potu ve prospěch rozhodně nehrají. Patří sem například rýže basmati, pohanka, jáhly, soja a kupodivu také ovesné kaše, které jsou obvyklou pochoutkou k snídani nebo svačině. Co si ale dopřejte, jsou brambory, těstoviny, všechny možné klíčky a také veškerou zeleninu.
K dalším pochutinám, které pro léto ideálně vyškrtněte ze svého stravovacího seznamu je živočišné máslo, sádlo, sušené ovoce, kakao, vejce, plísňové sýry a bílá mouka. Co vám ale prospěje, jsou mléčné výrobky, brusinky, borůvky, maliny, jahody, meloun, jablka, tropické ovoce nebo třeba sušená rajčata.
Článek Co jíst a pít, abyste nebyli cítit potem? byl publikován 13. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Deodorant nebo antiperspirant? 01.07.2010 23.00
- Jak shodit přebytečná kila? Sportujte i relaxujte 23.01.2016 22.30
- Základní příznaky a projevy alergie 19.07.2017 22.00
- Nejlepší novoroční předsevzetí? Přejte si kvalitnější spánek 23.12.2019 16.30
- Co funguje na zápach nohou? 24.07.2013 20.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.