Nezvladatelné dítě
Sponzorované odkazy:
Co děti jedí a pijí může ovlivnit jejich chování, zvlášť jde-li o problematické či nezvladatelné dítě. A určitě to bude jednodušší, než speciální léčba či přístup, doprovod asistentů a podobně.
V doporučeních renomované Mayo Clinic z Rochestru v Minnesotě v USA se píše, že lepší a úspěšnější než psychologické působení na dítě a rodiče a než léčba farmaky (léky) jsou plány dietologické, tedy to, co děti (a samozřejmě rodina) jedí a pijí.
Vlohy a strava
Je zřejmé, že na vrozených vlastnostech se podílejí i rodové vlohy. Prosím o přečtení ještě jednou. Většinou to není tak, že jsme něco nutně podědili, protože my jsme se takoví narodili, jsme jedineční. Tyto vrozené vlastnosti potom často nevhodnou životosprávou nesprávným směrem podporujeme, často od útlého dětství. Je třeba zdůraznit, že ony rodové vlohy se u nás projevují jinak než u rodičů a prarodičů. Protože žijeme v jiné době, než žili generace našich otců či dědů. Nyní máme rozvinutou a globální civilizaci a civilizací pokřivené potraviny a nápoje. A právě nabídka potravin a nápojů a jejich konzumace, v podmínkách rozvinuté civilizace, to jsou zřejmě ty hlavní, ty podstatné okolnosti vzniku všech těch „dys“ u školáků (i předškoláků). Za to často nemohou jenom rodiče, kteří jsou mnohdy v časovém „presu“ co a jak nakoupit (za omezené peníze) při reklamou pokřivené nabídce. Navíc bez možnosti alespoň nějaké konfrontace s oficiálními doporučeními.
Pozitivní rybí tuk
Je mnoho prací, které potvrzují pozitivní výsledky užívání omega 3 mastných kyselin. Je to tedy o tom, dávat dětem denně buďto kapsli tohoto potravinového doplňku nebo lžíci rybího tuku. To vše není potřeba v den, kdy dítě sní porci mořské ryby. Také je žádoucí, aby tento potravinový doplněk užívaly těhotné ženy. Bylo by ale pouhým zjednodušením myslet si, že jediný potravinový doplněk dokáže zázraky.
Jídlo a pití v rovnováze
Jedná se o složení stravy jako celku a také o pitný režim. Předně je doporučováno mít v jídle dostatečné množství kvalitní bílkoviny. Za tu nejkvalitnější bílkovinu lze považovat pouze maso a vajíčko, z masa má vyšší kvalitu maso červené. Důležité je zde hledisko technologie. Čím méně technologie je v potravinách, které jíme, tím lépe. Pro názornost uvádím, že dětem nemohu doporučit jíst uzeninu (včetně šunky) ani jogurty, už vůbec ne ty ovocné. Za minimální denní množství bílkoviny lze počítat 1 gram na 1 kilogram váhy, u dětí spíše 1,5 gramu. Pro představu: 1 vejce má asi 9 gramů čisté bílkoviny, 100g tepelně upraveného hovězího obsahuje asi 20 gramů čisté bílkoviny. Uvedl jsem záměrně potraviny s nejvyšším obsahem bílkoviny. Totiž 200 gramů tepelně upraveného kuřecího masa má asi 20 gramů čisté bílkoviny (stejně jako 100 g hovězího). Cukry ven! Snad největším stravovacím problémem současnosti je přemíra cukrů v jídelníčcích. Tím nemyslím jenom českou specialitu, totiž bezmasé dny. Patří sem hlavně slazené nápoje a také v nemenší míře obiloviny, zvláště ty technologicky zpracované (bílá mouka obsahuje více než 70 % cukrů, rýže více než 75 %). Navíc děti tyto cukry konzumují bez bílkoviny nebo jen s malým, nedostatečným množstvím. Takovými příklady z praxe mohou být kupř. tatranky s kolou ze školního automatu nebo „nudle“ s kofolou v bistru před školou. Nízkým obsahem bílkoviny a převažujícím složením z bílé mouky nevyhovuje ani pizza. Nevhodné jsou i džusy pro vysoký obsah cukrů a chemikálií. Nízkým obsahem cukrů vyhovují brambory (15 % cukrů) a zelenina (5 % cukrů v průměru, rajče ale 2 %, zelí dokonce 1,5 %). Pro vysoký obsah cukrů v ovoci bychom měli upřednostňovat zeleninu (jablko 25–30 %, pomeranč 40 % cukrů, mrkev 6 %, paprika 2 % cukrů), hlavně v případech, když ovoce není čerstvé. Při dodržování těchto tří základních výživových opatření, totiž dostatku kvalitní bílkoviny při výrazném omezení cukrů a při dostatečném přívodu omega 3 mastných kyselin, dochází u nezvladatelných dětí ke zlepšení nebo i výraznému zlepšení. Můžeme si představit, že z „DYS“ se stane „dys“, nebo že vám paní učitelka na schůzce s rodiči sdělí, že Josífek již vyrušuje méně a je pozornější.
Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz
Článek Nezvladatelné dítě byl publikován 25. července 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Děti a kouření? Nový trend? 28.02.2024 07.00
- Pneumokok - chraňte své děti 28.06.2010 00.00
- Jídelníček pro děti – jak by měl vypadat? 16.01.2013 16.00
- Jak své děti vést k zodpovědnosti? 28.03.2015 14.00
- Probiotika pro děti - mají nějaké výhody? 27.10.2021 08.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.