6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět
Sponzorované odkazy:
Není žádnou převratnou novinkou, že byste se po celý rok, neměli stravovat stejně. Zatímco zimě vévodí červené maso, lokální suroviny jako brambory, zelí nebo kapusta, v letních měsících je třeba jídelníček odlehčit, dodat mu svěžest a energii, ze které budete následně čerpat i vy. Podívejte se, které potraviny by ve vašem letním stravování neměly chybět a zařaďte je vhodně do svého menu.
Vše, co je zelené a listové
Nejvíce živit tělu dodá vždy ta zelenina, která je zelená, čili obsahuje spoustu chlorofylu. Nic proto nikdy nezkazíte zeleninovým salátem, který může být složen prakticky ze všech listů, které uvidíte v obchodě. Neomezujte se pouze na klasický hlávkový a ledový salát, ale přidejte také ten římský, čekanku, aromatickou rukolu a příjemný polníček. Z těchto variant si poté vybírejte i v restauracích, které se pyšní širokou nabídkou salátů, a to nejenom přes letní sezónu.
Meloun vodní
Jestli lze nějakou potravinu považovat za typicky letní, pak je to určitě vodní meloun, který by na vašem stole, čas od času, určitě neměl chybět. Výhodou této plodiny je akt, že i přes to, že chutná sladce, obsahuje minimu cukru a až 95 procent vody. Sníst ji proto můžete doslova kila, neboť má pramálo kalorií. Nebojte se s melounem trochu experimentovat a vyrobte si například domácí melounový sorbet nebo jej vhodně zařaďte do salátu.
Jahody
Jahody jsou velmi populárním ovocem a protože si jej v zimě příliš neužijete, v letních měsících si dopřávejte. Jahody mají přirozeně sladkou chuť a tak mnozí žijí v domnění, že je kalorické. Jahody však patří k nejméně kalorickému ovoci vůbec a navíc mají skvělé detoxikační a antioxidační vlastnosti. Jahody se skvěle hodí jako samostatná dobrota ke svačině, ale také v kombinaci s rukolou, uzeným lososem a piniovými oříšky.
Mořské ryby
Zapomínat byste neměli ani na konzumaci ryb, ideálně těch mořských, které vlastí prospěšné tuky, omega 3 mastné kyseliny a samozřejmě nezbytný jód. Tuňák v konzervě je vhodný pro rychlou přípravu salátů, těstovin nebo rizota, lososa si dejte jako filet s citrónovou omáčkou, špenátem a šťouchaným bramborem.
Drůbeží maso
Jestli přemýšlíte, jaké maso je pro letní stravování nejlepší, pak je to určitě to drůbeží, které je dietní, snadno stravitelné a navíc s ním připravíte spousty chutných pokrmů, během několika minut. Kuřecí maso zapékejte spolu s brambory a zeleninou, přidávejte jej do salátů a nebo jako klasický steak s kořením a bylinkami.
Celozrnná žitná mouka
Bílé pečivo není vhodné pro žádnou sezónu, natož pak pro léto. Nahraďte jej proto tím celozrnným, ideálně žitným, které má nižší glykemický index, zasytí vás na delší dobu a navíc dodá potřebné živiny. Pokud často konzumujete také těstoviny, zvolte raději ty celozrnné.
Článek 6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět byl publikován 4. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Funkční potraviny: zasytí a léčí 08.02.2013 13.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.