4 tipy, jak si osladit život bez bílého cukru
Sponzorované odkazy:
Rafinovaný cukr, neboli ten bílý, je jedním z nejnebezpečnějších potravin vůbec. I když je sladký a tváří se celkem nevinně, může způsobit nespočet zdravotních komplikací a dokonce přivodit smrt. Bílý cukr se používá do nezdravých sladkostí, do pečiva a do spousty dalších pochutin, které si s radostí dopřáváte a co hůř, také svým malým dětem. Ukryté cukry v hotových výrobcích často nevidíte, ovšem ze svých spíží je vyřadit můžete.
Třtinový cukr
O poznání zdravější variantou je cukr třtinový, který je přírodní a neobsahuje žádné chemikálie. Jeho barva je světle hnědá a krystalky podstatně větší, než u bílého cukru. Pokud se tedy rozhodnete jej nahradit v pečení, dbejte na důkladné promíchání. Třtinový cukr je sice zdravější, ovšem poměrně stejně kalorický jako ten bílý, měli byste s ním tedy šetřit a pakliže držíte dietu, spíše se mu vyvarujte.
Med
Med je dalším přírodním sladidlem, které můžete jednoduše používat místo cukru. Včelí med je ideální používat do čaje či kávy, ale také jej zakomponujte do vaření a nejrůznějších dezertů. Oproti bílému cukru je podstatně méně kalorický, ovšem i zde byste se měli mít na pozoru, neboť kalorie se stále počítají.
Javorový sirup
Asi nejzdravější a nejméně kalorickou náhražkou cukru, je javorový sirup a nejlépe ten v bio kvalitě, který neobsahuje stabilizátory ani emulgátory, lidově ,,éčka". Skvělý je například na domácí palačinky a lívance, ale také do pečení sladkých dobrot. Jeho negativum spočívá asi v ceně, která je o něco vyšší. Za lahvičku zaplatíte okolo 150 korun.
Stévie
Sladidlo v podobě stévie je diskutabilní. Jedni odborníci na ni nedají dopustit, jiní varují. Pravda je taková, že stévie může být skvělým pomocníkem, ale také reklamní bublinou. Pokud si chcete pořídit sladký prášek ze stévie, zavítejte do bio obchodů se zdravou výživou a pořiďte si ten čistý, bez jakýchkoliv chemikálií. S ním pak můžete zacházet stejně jako s běžným cukrem, ale dávkujte jej v menším množství, stévie je až 4 krát sladší než bílý cukr.
Článek 4 tipy, jak si osladit život bez bílého cukru byl publikován 6. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Třtinový a hroznový cukr, alternativa ke klasice 17.12.2010 00.00
- Cukr jako droga - jak se zbavit závislosti? 06.03.2016 00.00
- Co je horší: cukr nebo tuk? 29.12.2015 12.00
- 4 důvody, proč nekonzumovat mléčné výrobky a cukr 09.04.2014 12.00
- Nezdravé pečení aneb co vynechat? 19.11.2016 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.