Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší?
Sponzorované odkazy:
Vitamíny jsou nepostradatelné pro správný chod organismu a bez nich by tělo nikdy nefungovalo tak, jak by mělo. Bohužel každý má jiné životní tempo a proto může být konzumace těch správných složek stravy, někdy poměrně náročná. Možná také patříte k těm, kteří nedostatek času a stres řeší polykáním pilulek. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co spolu s práškovými vitamíny ještě konzumujete a zda neutrácíte zbytečné peníze?
Vitamín A
Vitamín A, neboli retinol je rozpustný v tucích a má velmi příznivé účinky na oči a také pokožku jako takovou. Bojujete-li dlouho s akné, příčinou může být právě jeho nedostatek. Vitamín A je samozřejmě volně prodejný v pastilkách v každé lékárně, ale nebylo by lepší, dostat jej do těla zdravou cestou? Vitamín A totiž najdete v běžně konzumovaných potravinách jako je mrkev, špenát, listová zelenina, dýně nebo například kukuřice a také rybí tuk. Zatímco za balení prášků zaplatíte okolo dvě stě korun, mrkev stojí přibližně koruny 2.
Vitamín C
Jedním z nejdůležitějších a tělu nejprospěšnějších vitamínu, je ,,céčko", jež posiluje imunitu, dokáže bojovat s bakteriemi, obsahuje silné antioxidanty, zpomaluje stárnutí a navíc dokáže fungovat jako prevence proti vzniku rakoviny. A kde vlastně vitamín C najdete? Kromě drahých pilulek, jeř navíc obsahují stabilizátory, cukry a emulgátory, se nachází v rakytníku, černém beru, šípku, grepu, v jahodách, jablkách, ve špenátu a paprice a nebo v brokolici.
Vitamín D
Tento vitamín je potřebný pro správnou stavbu a růst kostí, pro imunitu a také je zdrojem dobré nálady. Načerpat vitamín D můžete například ze sluníčka, ale v zimních měsících by vás mohl postihnout jeho nedostatek. Nadopujte se proto mlékem, rybami, vejci a také játry, která jsou rovněž jeho skvělým zdrojem.
Vitamín B2
Vitamín B2 potřebují především diabetici a lidé nemocní se štítnou žlázou. Těmto dvěma skupinám je obvykle indikován v prášcích nebo vakcínách, ale podstatně lepším zdrojem je opět příroda v podobě vejcí, jater, sýru a v neposlední řadě masa.
Článek Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší? byl publikován 18. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny 21.02.2011 00.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout? 27.03.2013 12.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Alpro – zdraví z přírody
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče II. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.