Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší?

Tagy:  pilulky, prášky, zelenina, ovoce, vitamín A, vitamín D, vitamín C, vitamín B2

Sponzorované odkazy:

Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší?

Vitamíny jsou nepostradatelné pro správný chod organismu a bez nich by tělo nikdy nefungovalo tak, jak by mělo. Bohužel každý má jiné životní tempo a proto může být konzumace těch správných složek stravy, někdy poměrně náročná. Možná také patříte k těm, kteří nedostatek času a stres řeší polykáním pilulek. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co spolu s práškovými vitamíny ještě konzumujete a zda neutrácíte zbytečné peníze?

Vitamín A

Vitamín A, neboli retinol je rozpustný v tucích a má velmi příznivé účinky na oči a také pokožku jako takovou. Bojujete-li dlouho s akné, příčinou může být právě jeho nedostatek. Vitamín A je samozřejmě volně prodejný v pastilkách v každé lékárně, ale nebylo by lepší, dostat jej do těla zdravou cestou? Vitamín A totiž najdete v běžně konzumovaných potravinách jako je mrkev, špenát, listová zelenina, dýně nebo například kukuřice a také rybí tuk. Zatímco za balení prášků zaplatíte okolo dvě stě korun, mrkev stojí přibližně koruny 2.

Mrkev je zdrojem vitamínu A, autor: ccharmonMrkev je zdrojem vitamínu A, autor: ccharmon

Vitamín C

Jedním z nejdůležitějších a tělu nejprospěšnějších vitamínu, je ,,céčko", jež posiluje imunitu, dokáže bojovat s bakteriemi, obsahuje silné antioxidanty, zpomaluje stárnutí a navíc dokáže fungovat jako prevence proti vzniku rakoviny. A kde vlastně vitamín C najdete? Kromě drahých pilulek, jeř navíc obsahují stabilizátory, cukry a emulgátory, se nachází v rakytníku, černém beru, šípku, grepu, v jahodách, jablkách, ve špenátu a paprice a nebo v brokolici.

Vitamín D

Tento vitamín je potřebný pro správnou stavbu a růst kostí, pro imunitu a také je zdrojem dobré nálady. Načerpat vitamín D můžete například ze sluníčka, ale v zimních měsících by vás mohl postihnout jeho nedostatek. Nadopujte se proto mlékem, rybami, vejci a také játry, která jsou rovněž jeho skvělým zdrojem.

Vitamín B2

Vitamín B2 potřebují především diabetici a lidé nemocní se štítnou žlázou. Těmto dvěma skupinám je obvykle indikován v prášcích nebo vakcínách, ale podstatně lepším zdrojem je opět příroda v podobě vejcí, jater, sýru a v neposlední řadě masa.

Sýry obsahují vitamín B2, autor: avlxyzSýry obsahují vitamín B2, autor: avlxyz

Článek Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší? byl publikován 18. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...