Potraviny, které na podzim nejezte!
Sponzorované odkazy:
Co lékař, to diametrálně odlišný názor na stravu a životní styl. Zatímco jeden si zarytě stojí za tím, že by se mělo jíst 6× denně, další je přesvědčen, že 3 hlavní jídla lidskému organismu bohatě stačí. Záleží pak na vás, k jaké variantě se přikloníte a co je vašemu tělu bližší. Ovšem na jednom se odborníci přes zdravou stravu určitě shodují a to je fakt, že by se měly konzumovat vždy sezónní potraviny a nejlépe ty, které byly vyprodukovány na domácí půdě, neboť jsou tělu nejpřirozenější. Podívejte se, které potraviny, ač tak na první pohled vůbec nepůsobí, jsou na podzim nevhodné a měli byste se jim vyhnout.
Zelenina ano, ale která?
Zelenina je jednou z nejdůležitějších surovin vůbec a denně bychom měli zkonzumovat až 500 gramů jejího množství. Ovšem ne každá zelenina je v to dané roční období ideální variantou. Podzim a zima jsou doby, kdy se tělo vysušuje a proto je třeba jej zavlažovat a vyvarovat se takovým potravinám, které vedou k dalšímu přesušování. Vyhněte se proto brokolici, bramborám, celeru, veškeré mražené a sušené zelenině, dále pak čerstvé kukuřici, lilku, zeleným olivám, rajčatům a také křenu. Neznamená to však, že si po čas zimy, která trvá téměř půl roku, nemůžete dopřát brokolicový krém, ale držte se pravidla, vše s mírou.
Ovoce jedině čerstvé
Jak již bylo řečeno, tělo je na podzim a v zimě vystaveno vysušování, proto je celkem přirozené, že byste neměli konzumovat sušené ovoce ani jiné sušené pochutiny. Vsaďte proto na čerstvost a svěžest, kterou vám poskytnou meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papája, broskve, ananas a švestky. Naopak se vyhýbejte jablkům a hruškám.
Luštěniny jako základ
Luštěniny jsou základ zdravého stravování a kdo je nekonzumuje je sám proti sobě. V létě, kdy se snažíte mít jídelníček spíše odlehčený je zcela přirozené, že na nadýmavé fazole nemáte příliš chuť, ale v zimě by menu mělo být trochu hutnější a energeticky náročnější, proto se luštěnin rozhodně nebojte. Pochutnejte si na cizrně, červené rýži a mungo klíčkách, ale vyvarujte se sojovému masu, sojové mouce a klasické čočce.
Článek Potraviny, které na podzim nejezte! byl publikován 29. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Funkční potraviny: zasytí a léčí 08.02.2013 13.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.