Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout?
Sponzorované odkazy:
Jídlo je jedním z nejčastějších témat veškerých hovorů a velmi oblíbenou složkou jak mediální sféry, tak celkového dění. V televizi se neustále setkáváme s nejrůznějšími pořady o vaření, téměř každý časopis nebo noviny vám poskytnou alespoň jeden zajímavý recept, ne-li typ na hubnutí a vzhledem k tomu, že bez potravy nemůžeme existovat, staráme se o ni několikrát za den. Ovšem ruku na srdce, kolik z vás se během rychlého pojídání obědu či večerní přípravy večeře zamýšlí nad tím, zda přijímané pochutiny vůbec obsahují nějaké tělu prospěšné látky?
Vědecké studie dokazují, že až neuvěřitelných 90 procent populace se živí tím, co ji chutná, aniž by brala ohled na své zdraví. Pravděpodobně i vy patříte do skupiny, která si raději pochutná na smažených hranolkách s tatarkou než na mrkvovém salátu. Drtivá většina lidí totiž žije v domnění, že co je zdravé není dobré a naopak. Ono to ovšem není tak úplně pravdivé tvrzení, neboť spousta běžných potravin obsahuje důležité vitamíny a pokrmy, o kterých si roky myslíte, jak jsou tělu prospěšné, jsou vlastně naprosto zbytečné. Podívejte se, co by vašemu tělu rozhodně nemělo chybět a v jakých pochoutkách to najdete, aniž byste se jejich konzumací přemáhali. Mějte na paměti, že i zdravá strava může být pestrá a především velmi chutná.
Železo
Vašemu tělu v žádném případě nesmí chybět železo, bez něho budete neustále unavení, snadněji propadnete depresím a dokonce se můžete potýkat s chudokrevností. A které pochoutky obsahují železo? Jsou to například vynikající pistácie, rozinky, borůvky, kokos, mandle, jahody, slunečnicová semínka, avokádo, kukuřice, piniové oříšky, arašídy, ale také rýže, brambory či hlávkový salát. Připravte si k odpolednímu mlsání mix sušeného ovoce a oříšků, čímž pojmete potřebné množství železa a navíc si užijete zdravé mlsání.
Vitamin A
Vitamin A je dalším nezbytným prvkem pro správný chod organismu. Konzumujte proto mrkev, meruňky, špenát, papriky, mandarinky, mango, brokolice a afrodiziakální chřest.
Vitamin B
Vitamin B často najdete v doplňcích stravy, nebylo by ale lepší konzumovat jej přírodní cestou? Dopřejte si para ořechy, datle, květák, banány, vlašské ořechy, hrách, cizrnu nebo oves. Ovesná kaše s mlékem, banány a ořechy se stane vaším ideálním startem dne doslova prosyceným vitamíny.
Vláknina
Bez vlákniny se rovněž neobejdete, pravidelně tak konzumujte třešně, ananas, jablka, hrušky, fíky, datle, ječmen, banány, broskve, otruby nebo ředkvičky.
Článek Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout? byl publikován 27. března 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny 21.02.2011 00.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
- Vitamíny na pleť – zapomeňte na akné, vrásky a pigmentové skvrny 17.06.2012 12.00
Top 10
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Posílení imunitního systému u dětí
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.