Odšťavňování ovoce a zeleniny – správná volba pro vaše zdraví
Konzumace ovocných a zeleninových šťáv není žádná moderní záležitost dnešní doby, ale fakt, který se praktikuje již po celá staletí. Dnes máme ovšem díky všemožným přístrojům na odšťavňování snadnější a komfortnější práci.
Odšťavňování
Odšťavňováním se rozumí vlastně získávání šťávy z ovoce, ale
také ze zeleniny. Díky tomuto procesu získáte důležité vitamíny a
minerály, které nám dodají důležité látky nezbytné pro správně
vyvážený jídelníček a ochranu těla před různými nemocemi.
Navíc šťávy např. z květáku nebo brokolice bývají poměrně hořké,
proto se mohou různě kombinovat s dalšími šťávami a získat tak
i lahodnou chuť.
Věděli jste, že tělo mnohem snáz rozkládá živiny v tekutém stavu? Ano,
je to tak. Prospěšné látky se tak rychleji vstřebávají.
Čerstvá šťáva
Zkuste si pořídit odšťavňovač a udělat si čerstvou domácí šťávu
z ovoce. Uvidíte, jak se bude lišit od průmyslových džusů (nejen svou
chutí, ale i četností cenných látek).
Ovoce a zeleninu byste měli konzumovat denně a to hned v několika porcích.
Jedná se o nezbytnou součást našeho jídelníčku. Nejen že dodávají
zmíněné vitamíny a minerály, ale také se postarají o naší imunitu a
chrání nás proti různým onemocněním.
Jak vybrat odšťavňovač
Pokud jste se zasekli ve fázi, který odšťavňovač vybrat, přečtěte si
následující řádky. Třeba vám k výběru alespoň trošku pomohou. Při
výběru odšťavňovače
si uvědomte, že investujete hlavně do vašeho zdraví. Existuje celá řada
druhů, typů a velikostí. Volba přístroje je spíše odpovědí na otázku
„co od odšťavňovače očekávám a co s ním zamýšlím“. Měkké ovoce
potřebuje jiný typ než tvrdá zelenina nebo citrusy. Zvažte proto své
potřeby.
Vyhledejte si takový přístroj, který má snadnou obsluhu, lehce a dobře se
čistí. Přístroje se obvykle skládají ze 4 až 7 část a navíc mívají
dvouletou záruku. Zaměřte se také na obsah motoru, abyste ho po pár
skleničkách šťávy nezavařili a na hlučnost. Obecně lze říci, že až
na výjimky s počtem otáček za minutu roste i hlučnost
odšťavňovače.
Druhy odšťavňovačů
Odšťavňovače lze rozdělit do čtyř kategorií: odstředivé, šnekové,
mechanické a dvouhřídelové. Jedná se o to, jakým způsobem oddělí
šťávu od samotné vlákniny.
Odstředivé přístroje nejprve ovoce nebo zeleninou
nastrouhají, a poté rozprostřou na jemné sítko, které cedí šťávu.
Výhodou je možnost odšťavňování téměř jakéhokoliv druhu ovoce
i zeleniny.
Šnekový
odšťavňovač má, jak už sám název napovídá, otočný
šnek, který nahrubo rozmělní ovoce nebo zeleninu, poté prochází hlavním
dílem, kde se ještě více rozmělňují a získává se tak šťáva. Tento
princip je podobný jako mletí masa na mlýnku.
Dvouhřídelové přístroje jsou poněkud dražší a
nevýhodou je i horší čistění. Jsou spíše pomalejší, což vyžaduje
značnou trpělivost a mají o něco vyšší výtěžnost.
V neposlední řadě jsou mechanické odšťavňovače, které jsou levné a
doporučují se zejména těm, kteří plánují dělat šťávu jednou
za čas.
Vyberte si ten správný odšťavňovač i vy, podívejte se na eujuicers.cz, najdete zde celou řadu kvalitních přístrojů.
Článek Odšťavňování ovoce a zeleniny – správná volba pro vaše zdraví byl publikován 7. března 2013 v 18.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jarní detox s čerstvými šťávami 23.04.2014 19.15
- Ovocné koktejly plné energie 08.06.2010 00.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.