Funkční potraviny: zasytí a léčí
Sponzorované odkazy:
Problémy s váhou má každý druhý Čech. Je proto logické a správné, že se výzkum zaměřuje na vývoj nových druhů potravin, které mají kromě výživové hodnoty ještě další speciální vlastnosti, které mohou být součástí prevence a mohou nám pomoci zlepšit kvalitu a délku našeho života.
Aby mohla být potravina označena jako funkční, musí kromě výživové hodnoty přinášet nějaký efekt navíc. Musí se jednat o dostupnou potravinu, kterou běžně konzumuje většina populace. V kombinaci se zdravým životním stylem mohou funkční potraviny pozitivně přispět k udržení zdraví a psychické pohody. Vzhledem k tomu, že u nás má nadváhu více než polovina dospělých a řada z nich opakovaně drží redukční diety, je vhodné zařadit funkční potraviny do jídelníčku. Při léčení obezity je nutno omezit příjem energie, strava by však měla mít stále odpovídající nutriční kvalitu. Mnoha lidem při snižování nadváhy chybějí bílkoviny, často konzumují až příliš malé množství tuků, chybějí vitaminy, minerální látky a vláknina.
Jako funkční potraviny jsou v obezitologii zkoumány řady látek:
- Anorekticky působící složky jídel,
- Bobtnavé vlákniny přírodní či syntetické,
- Látky zvyšující energetický výdej,
- Látky měnící sekreci inkretinů,
- Látky měnící floru trávicího traktu,
- Látky blokující střevní enzymy.
Ve všech těchto oblastech je v současné době neúspěšný nejen vývoj funkčních potravin, ale i vývoj léků a je nepravděpodobné, že by funkční potraviny tohoto typu byly úspěšné brzy. Nejnadějnější je vývoj bobtavých vláknin, stimulace sekrece inkretinů a anorekticky působící složky jídla.
Potraviny mohou být funkční přirozeně (jedná se například o ovoce, zeleninu, jogurty). Jiné se mohou stát funkčními tím, že se zvýší koncentrace přirozené složky nebo přidáním složky, která se v potravině běžně nevyskytuje, případně nahrazením složky s negativním vlivem na zdraví složkou s vlivem prokazatelně pozitivním.
Příklady možných funkčních potravin a jejich účinků:
Fermentovaná mléka a jogurty s probiotickými kulturami: zlepšení trávicích funkcí Margaríny s přídavkem rostlinných sterolů: snižování hladiny cholesterolu a rizika srdečních onemocnění Vejce obohacená o omega 3 mastné kyseliny: snížení rizika srdečních onemocnění Snídaňové cereálie s přídavkem kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj a růst plodu a také preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Chléb, müsli tyčinky s přídavkem isoflavonů: snížení rizika rakoviny prsu a prostaty, srdečních chorob a osteoporózy Grahamové pečivo nebo celozrnné těstoviny s přídavkem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, prevence onemocnění srdce a cév a některých druhů nádorových onemocnění.
Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz
Článek Funkční potraviny: zasytí a léčí byl publikován 8. února 2013 v 13.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
- Potraviny, které na podzim nejezte! 29.09.2013 12.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Cista na vaječníku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.