Rostlinné tuky – proč se vyhnout tukům živočišným?
Sponzorované odkazy:
Rok od roku je kladen stále větší důraz na zdraví a zdravou výživu. Dnešním způsobem života, kdy se hlavní náplní stal prakticky neustálí stres, se stravovací návyky drtivé většiny lidé nedají pokládat za správné. Zde pak existuje nesčetně variant, jak zdravý jídelníček pojmout. Jedni nedají dopustit na bio výrobky a sami navštěvují bio farmy a farmářské trhy, jiní pouze omezili konzumaci tučným jídel a sladkého a další jdou do absolutních extrémů, kdy se zaměřují buď na veganství nebo na dělenou stravu a podobně. Ovšem i u zdraví platí, že nic se nemá přehánět, proto se vydejte zlatou střední cestou a začněte tím, že typicky nezdravé pokrmy, kterými jsou tučná a smažená jídla, zkrátka nahradíte.
Živočišné versus rostlinné
Možná jste již slyšeli o tom, že živočišné tuky nejsou pro tělo ideální. Co ale jíst, když každý organismus tuky zkrátka potřebuje? V tomto případě se nabízí jednoduchá varianta v podobě rostlinných tuků, ty jsou nejenom zdravý prospěšné, ale i chutné. Ze svých lednic tak rozhodně zlikvidujte sádlo, které je plné cholesterolu a také karcinogenních látek z přepálených tuků. A že si nedovedete představit chléb bez másla? Pak klasickou kostku vyměňte za kvalitní margarýn rostlinného původu, který je bohatý na omega 3 mastné kyseliny a spousty vitamínů. Použít jej můžete také na vaření a pečení. Koláče a buchty na své výborné chuti rozhodně neztratí a vy budete mít dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví a pro lepší stravování celé rodiny. V kuchyni by vám samozřejmě neměl chybět olivový olej. Ovšem zde pozor, ne všechny olivové oleje jsou kvalitní. Zaměřte se proto na extra panenské produkty ze za studena lisovaných oliv. Olivový olej používejte na pečení, smažení, ale také do zeleninových salátů. Dalším rostlinným produktem, který je velmi prospěšný pro organismus, je olej mandlový. Jedná se o čistě přírodní produkt, jehož konzumací prospějete lepšímu trávení a krásnější pleti, vlasům a nehtům. Jeho mandlovou chuť si navíc zamilujete.
Co konzumovat?
Jak již bylo řečeno, nejlepším zdrojem rostlinných tuků jsou kvalitní margarýny, olivový olej, mandlový olej, dále pak olej slunečnicový, palmový, kokosový a podobně. Pakliže by vás toto odvětví zajímalo více, navštivte specializované obchody se zdravou výživou, kde zakoupíte další produkty. Přírodní rostlinné tuky se vyskytují také ve všech semínkách jako jsou semínka sezamová, slunečnicová, lněná, dýňová a další, najdete je také ve všech ořeších, ty si dopřávejte v přírodní verzi.
Článek Rostlinné tuky – proč se vyhnout tukům živočišným? byl publikován 8. února 2013 v 14.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Tuky v těhotenství a období kojení 22.03.2015 12.00
- Rybí tuk a další prospěšné tuky 08.09.2010 00.00
- Losos aneb konzumujme prospěšné tuky se stylem 25.01.2011 00.00
- Nebezpečné tuky v potravinách, kde byste je (ne)hledali 08.08.2014 12.00
- Tipy na zdravé tuky, které si kulturisté a sportovci mohou dopřát každý den 10.05.2021 00.00
Top 10
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.