Bezlepková dieta – Co si dopřát a čemu se raději vyhnout
Sponzorované odkazy:
Skoro každý z nás se někdy setkal s alergickou reakcí. Nevolnost, kopřivka a další projevy, které mohou být jednorázové, ale také nikoli. Pokud se vám objeví svědivé puchýřky po styku se zvířetem nebo nevhodným pracím práškem, navštivte alergologa, nicméně pakliže se po jídle nadýmáte, trpíte zácpou nebo naopak silným průjmem, máte často křeče do břicha a trápíte se prakticky dennodenní nevolností, na vině může být nesnášenlivost lepku, neboli Celiakie.
Bezlepková dieta
Pod pojmem dieta si většina lidí představí dobrovolný dietní program, během kterého zhubnout, ale pak se opět navrátí k běžné stravě. bezlepková dieta ale není dobrovolná a navíc je celoživotní. Lze tedy říci, že ze všech diet, je rozhodně nejméně pohodlná. Jedince svazuje na celý život, ovlivňuje jeho nakupování a čas strávený v potravinách, zdržuje jej a navíc přináší i nepříjemné okamžiky, například v restauraci.
Celiakie
Celiakie se nazývá také glutenová enteropatie, což je chronický zánět střevní sliznice a je to choroba, vyskytující se u lidí trpících nesnášenlivostí lepku.. Projevuje se nejčastěji průjmy, nevolností, plynatostí, zácpou, zvracením a vyrážkou, proto je u nemocných naordinována bezlepková dieta.
Lepek
Lepek, jinými slovy také gluten je bílkovina obsažená v zrnech pšenice, žita, ovsa a ječmene. Vzhledem k tomu, že ve vodě boptná, zaučuje pružnost těsta, které je pak vláčné a velmi chutné. Proto se hojně vyskytuje ve všech pečivech a v potravinách obsahujících mouku z výše uvedených obilovin. Oficiálním objevitelem se stal roku 1888 britský lékař Samuel Gee, který popsal onemocnění Celiakií u dětí.
Zakázané potraviny
Bezlepková dieta není ničím, co byste mohli podceňovat a proto je nezbytné ji radikálně dodržovat a jíst přesně ty potraviny, které neobsahují lepek. Alergici se musí rozhodně vyvarovat mouce žitné, pšeničné, ovesné, špaldové a ječmenné, čili veškerému pečivu, bohužel i tomu celozrnnému. Další spornými potraviny jsou pak těstoviny a knedlíky připravené rovněž z mouky, koření, škroby, polévky a zmrzliny.
Povolené potraviny
Potraviny obsahující letek musíte vhodně nahradit povolenými surovinami bez glutenu, a to především kvůli vyváženosti stravy a pravidelnému přísunu vitamínů a minerálů. Do jídelníčku proto zařaďte hrách, cizrnu, čočku a fazole. Bezlepková kukuřice, rýže, pohanka a amarant jsou vydatné a proto se do jídelníčku zařazují rovněž.
Článek Bezlepková dieta – Co si dopřát a čemu se raději vyhnout byl publikován 4. září 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Nebezpečná limonádová dieta¨ 15.03.2014 17.00
- Nejlepší dieta - poradíme vám 21.11.2015 21.30
- Dieta podle testu DNA 08.10.2013 00.00
- Proteinová dieta – zhubněte do plavek! 12.05.2012 10.00
- Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček? 22.06.2011 00.00
Top 10
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Posílení imunitního systému u dětí
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.