Meloun – dopřejte si vodní, žlutý cukrový nebo kantalup
Sponzorované odkazy:
Melouny patří bezesporu mezi lahůdky léta. Paradoxně si však pod pojmem meloun představujeme něco zcela jiného než některé národy, kde je meloun doslova doma. Objevme tedy víc než jen ten klasický červený. Každý nám totiž přinese kromě lahodné chuti i spoustu užitku.
O melounech
Melouny jsou, jak se správně říká, plodovou zeleninou. Patří mezi rostliny tykvovité, cukrové melouny mají dokonce blízko k okurkám. Zde již narážíme na dvě skupiny melounů – na melouny vodní a cukrové. Právě těmi cukrovými se rozumí různé druhy jako je kaptalup, galia nebo třeba honeydew.
Domovinou melounů jsou zejména teplé oblasti po celé zemi, úplně původně však rostl pravděpodobně v subsaharské části Afriky.
Vodní meloun
Vodní meloun je v našich krajích nejrozšířenější. Může mít také řadu variant, rozdíly jsou na první pohled vidět už na slupce.
V tomto druhu melounu najdeme zhruba 92 procent vody, 6 procent cukru a řadu vitamínů, minerálů a dalších blahodárně působících látek. Obsahuje hodně barviv, hlavně betakaroten. Řadí se mezi dietní ovoce, působí diureticky, remineralizačně. Používá se k odvodnění organismu a vyplavení škodlivin. Samozřejmě také dobře hasí žízeň.
Meloun kantalup
Kantalup je velmi oblíbenou a také zdravou variantou melounu. Také je tvořen z většiny z vody. Narozdíl od ostatních melounů je však mixem velmi zajímavých látek, které mají silné antioxidační účinky, mimo jiné. Je bohatý na betakaroten a tzv. polyfenoly, které se nacházejí třeba i v tmavém vínu a jsou tím, co z něj dělá bojovníka proti rakovině.
Galia melouny
Melouny galia jsou obvykle zelenožluté a nemají tak plnou chuť jako kantalup. Jsou však více osvěžující, protože jim chybí hutnost, také obsahují často méně cukru.
Jak poznat zralý meloun?
U nákupu melounu je důležité poznat, který je v tom nejlepším stádiu a ten si odnést domů. Problém je hlavně s exotickými druhy, protože je lidé nejsou zvyklí tolik kupovat. V prvé řadě si všímáme vůně. Zralý meloun totiž voní, a jak říkají milovníci melounu, aroma vás zde, abyste si ho dali „teď a tady“. Meloun také otěžkáme, ze stejně velkých melounů bude lepší ten těžší. Také zkoušíme tlačit prsty proti sobě na obou koncích melounu, zralý meloun totiž trošku povolí a pruží. Vodítkem také může být slupka. Kromě zabarvení je také dobrým znakem rýhování u druhů, které mají k němu sklon.
Článek Meloun – dopřejte si vodní, žlutý cukrový nebo kantalup byl publikován 21. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Vodní meloun – vitamínová bomba 28.07.2015 12.00
- Meloun, mango a ananas – ovocem k věčné kráse 07.12.2009 00.00
- 4 tipy, jak do těla dostat tekutiny 16.07.2016 12.00
- Ovocné koktejly plné energie 08.06.2010 00.00
- 6 potravin jako prevence proti nemocem 19.07.2014 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.