Hořčík – jak se projevuje jeho nedostatek a jak ho přijímat?
Sponzorované odkazy:
Minerály jsou pro naše tělo nenahraditelné, příjem hořčíku bychom tedy rozhodně neměli podceňovat.
O hořčíku
Hořčík je jedním z důležitých prvků vyskytujících se v živé i neživé přírodě. Jedná se o kov stříbřivé barvy a lesklého povrchu, střední tvrdosti Není tak vysoce reaktivní jako jiné prvky spadající do stejné kategorie, přesto je však jeho reaktivita dostatečně vysoká na to, aby ho v přírodě udržovala pouze ve formě sloučenin. Vyskytuje se v zemské kůře, mořské vodě, také ale v říši rostlin, a to zejména jako součást chlorofylu. V říši živočišné se řadí mezi významné biogenní prvky.
Význam hořčíku
Hořčík je významným biogenním prvkem. Měli bychom tedy myslet na to, že má v našem organismu nezastupitelné místo a že bychom jeho příjem rozhodně neměli podceňovat.
Hořčík má celou řadu funkcí. Výrazně napomáhá uvolňování energie ze získané glukózy, která zásobuje tělo i mozek. Co se týče svalů, celkově se podílí na jejich správném fungování. Při nedostatku hořčíku se lidé setkávají třeba se svalovými křečemi. Do jisté míry lze najít spojitost i mezi nedostatkem hořčíku a křečovými žilami. Hořčík napomáhá také ke správnému fungování nervové soustavy. Příliš nízký příjem hořčíku tak může znamenat třeba skleslou náladu, podrážděnost, plačtivost. Zejména u žen je hořčík velmi doporučován k zajištění psychické pohody. Dobrým příkladem jeho působení je schopnost mírnit projevy premenstruačního syndromu.
Dále má hořčík vliv na oběhový systém, je považován za prostředek k prevenci infarktu. Důležitý je i pro správnou výstavbu kostí a zubů. Hořčík v kombinaci s vápníkem pak má uklidňující účinky. S nedostatkem se potýkají zejména lidé se zvýšenou tělesnou aktivitou či diabetici. Mají potíže s bušením srdce, nespavostí, podrážděností či trávením.
Jak hořčík přijímat?
Hořčík je nejlepší přijímat ve vyvážené potravě. Nezpracované potraviny jsou na něj bohaté, nalezneme ho hlavně v různých druzích ořechů, v obilovinách, zde volíme hlavně celozrnné varianty, dále v luštěninách, korýších a měkkýších, také ale například v tmavě zelené listové zelenině. Z ovoce jsou to zejména banány, datle, sušené meruňky či ostružiny. Mnohým také pomáhají minerální vody bohaté na hořčík.
Myslet musíme také na to, že nezdravá životospráva pomáhá k blokaci vstřebávání hořčíku. Konkrétně za nižší střebávání může třeba nedostatek vitamínů skupiny B.
Článek Hořčík – jak se projevuje jeho nedostatek a jak ho přijímat? byl publikován 22. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).
Podobné články
- Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny 21.02.2011 00.00
- Chybí vám nějaké minerály? Snadno to poznáte! 30.05.2016 12.00
- Myslete na stáří už nyní. Víte, jak podpořit zdraví vašich kostí? 27.09.2023 07.00
- Čekanka, špenát a kadeřávek – cesta k omládnutí 25.03.2010 14.00
- Konečně se zabývám sama sebou 31.03.2018 22.15
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Posílení imunitního systému u dětí
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.