Kvasnice – pro krásnější plet i výkonnější paměť
Sponzorované odkazy:
Kvasnice – jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. Málokdo však staví svůj vztah k nim na vědeckém základu. Kvasnice jsou přitom tak zajímavé, a nejen z hlediska nutričního.
O kvasinkách a kvasnicích
Všem jsou více méně známy kvasinky. Jsou to houbovité mikroorganismy množící se zejména pučením. Existuje jich ohromné množství druhů, některé jsou člověku prospěšné, jiné však výrazně patogenní. Mnoho „dobrých“ kvasinek je přítomno při různých kvasných procesech při výrobě nápojů či potravin. Nebezpečné kvasinky však napadají třeba sliznice, dokonce i nervovou soustavu. Není tedy kvasinka jako kvasinka.
Jedna z nejznámějších podob kvasinek jsou kvasnice. Vyrábějí se ze zkvašených cukrů, hmota se ředí a sterilizuje. Přítomné cukry právě slouží k výživě kvasinek, jedná se tedy o stále živé mikroorganismy. Klasické droždí se používá v pekařství. Kvasnice jsou však významné pro výrobu mnoha dalších produktů – třeba piva, vína či lihu.
Látky obsažené v kvasnicích
Jedním ze zázraků obsažených v obyčejných kvasnicích jsou tzv. betaglukany. Ty pomáhají například při problémech se sníženou imunitou. Zrovna tak vedou k rozpouštění škodlivého cholesterolu a jeho optimálnímu poměru vůči cholesterolu „dobrému“.
Další velmi důležitou látkou, vlastně látkami, jsou vitamíny skupiny B, na ty jsou totiž kvasnice skutečně hodně bohaté. Dále zde najdeme i vitamíny D a E.
Použití kvasnic
Kvasnice často umí vyřešit problémy s pletí a se sliznicemi. Lze je používat vnitřně i lokálně. Kromě pokožky ho přivítají také vlasy a nehty. Díky vitamínům skupiny B jsou kvasnice vysoce hodnotnou potravou pro náš mozek, pomohou mu udržet se ve formě a zrychlit řadu procesů.
Zázračné pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice se opět začínají hlásit o slovo v oblasti zdravé výživy. Jsou vedlejším produktem při výrobě piva a obsahem cenných látek doslova balzámem pro lidský organismus. Díky tomu se již běžně prodávají samostatně jako potravinový doplněk. Sice se jedná o kvasinku stejného druhu jako je ta „kvasnicová“, rozdíly mezi nimi však jsou a jsou způsobeny příslušností k různým kmenům. Pivovarské kvasnice byly hojně užívány při onemocněních způsobených nedostatkem vitamínů. Dnes se mimo jiné užívají při trávicích obtížích, problémech nervové soustavy či chronickém akné.
Článek Kvasnice – pro krásnější plet i výkonnější paměť byl publikován 20. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Neradi se loučíte se svými vlasy? 11.10.2013 12.00
- Afty – jejich léčba není vždy jednoduchá 04.11.2010 00.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.