Chřest – využijme v kuchyni jeho příznivých účinků
Sponzorované odkazy:
Chřest, jemná křehká zeleninka, kterou známe hlavně díky její často vysoké ceně. Proč ale neodhalit, co se za ní skrývá? Možná pak budeme mít chuť i do jejího pěstování.
O chřestu
Za luxus vydávaná zelenina, na které si pochutnávají labužníci na celém světě, není nic jiného než obyčejný asparágus. Zná ho každý, minimálně u řezaných květin ho někdy viděl. Často se setkáme také s označením špargl, slovem pocházejícím z němčiny.
Rostlina zvaná asparágus je vytrvalou bylinou, popínavou či nepopínavou, typické jsou pro ni oddenky, případně hlízy. Lístky jsou poměrně nenápadné, velmi drobné, fotosyntéza probíhá především na stoncích rostliny.
Odhaduje se, že je na světě až 300 různých druhů asparágu. Některé z nich jsou pěstovány za účelem konzumace, mnoho jich však roste planě v přírodě. Klasicky roste na jihu Evropy, v Asii a Africe, narazit však na něj můžeme i u nás či na severu Evropy.
Chřest ze zahrady i louky
V mnoha zemích si na chřest opravdu potrpí a na jaře vyrážejí do přírody, aby si tento zázrak sami natrhali. Sbírají se oddenky dlouhé asi deset centimetrů a více. Takto lze nasbírat čerstvý nebělený šťavnatý chřest.
Chřest lze také pěstovat na zahradě, kde nad ním máme větší kontrolu a rovněž si můžeme vypěstovat jeho bělenou variantu. Pěstování není nijak složité, stačí si obstarat informace a kousek půdy.
Varianty chřestu
Chřest se prodává v mnoha podobách. Obecně ho lze dělit na přírodní zelený a bělený chřest. Bělená varianta je křehčí, avšak méně zdravá. Zelený chřest je pro zdraví přínosnější a často působí svěžeji. Setkat se však můžeme třeba i s načervenalou či narůžovělou variací. V nabídce je také mnoho velikostí, každý chřest také může chutnat trochu jinak. Je na nás, co si vybereme, co nás více zaujme.
Obsažené látky
Chřest obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jmenovat můžeme třeba vitamín C, E, vitamíny skupiny B, betakarotén, dále minerální látky, jako železo, zinek, fosfor, jód,
Přínosy chřestu
Každá zelenina je zdravá, ani chřest se nevymyká. Chřest tonizuje lidský organismus, tradičně prý i povzbuzuje libido. Má pozitivní vliv na srdce, stimuluje krvetvorbu, pomáhá udržovat ve formě cévní systém. Nejen díky vitamínům skupiny B má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Pomáhá tělu zbavovat se škodlivin. Dopomůže nám však i ke kráse, a to zejména ke kvalitnější pleti, vlasům i nehtům.
Článek Chřest – využijme v kuchyni jeho příznivých účinků byl publikován 1. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- 4 tipy, co připravit na Valentýna, aby vás netrápil žaludek 10.02.2015 19.00
- Jak na problémy s erekcí? Začněte změnou životosprávy 12.08.2020 00.00
- Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky 21.06.2014 12.00
- Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout? 27.03.2013 12.00
- Plánujete rodinu? Začněte o sebe pečovat s předstihem 14.02.2015 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.