Špalda, obilovina nám nejbližší
Sponzorované odkazy:
Špalda je v současnosti poměrně zanedbávaný druh pšenice. Je to velká škoda, protože její kvality tu klasickou pšenici „strčí do kapsy“.
Špalda, stovky let stará odrůda
Špalda je druh pšenice, který se pěstuje již po tisíce let a neprošel procesy šlechtění. Díky tomu si zachovala řadu charakteristických vlastností a je pro nás přirozeným zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, zrovna jako důležitých sacharidů. Z vitamínů je třeba jmenovat hlavně vitamíny skupiny B, z minerálů draslík, hořčík, fosfor a zinek.
Mimo cenných látek má pro nás špalda ještě jeden bonus – dle odborníků totiž působí blahodárně na imunitní systém.
Rozdíl mezi klasickou pšenicí a špaldou
Rozdílů mezi klasickou pšenicí a špaldou je mnoho. Dnes klasicky pěstovaná pšenice je rostlinou vyšlechtěnou. Špalda je sice kvalitnější a má větší přínos pro konzumenta, šlechtěná pšenice však přináší vyšší výnosy a lépe se hodí pro některé účely potravinářského průmyslu. Zde se také dostáváme k problému, který zůstává v pozadí. Zatímco se o sóje či kukuřici hovoří negativně v souvislosti s genetickou modifikací, u pšenice se na to zapomíná. Přitom pšenice je geneticky modifikována už po mnoho století a tvoří hlavní složku našeho jídelníčku.
Pro spotřebitele má špalda mnoho přínosů. Oproti klasické pšenici má zvýšený obsah vitamínů a minerálů zrovna jako kvalitních bílkovin. I její pěstování s sebou nenese taková negativa, jako je tomu u klasické pšenice. Nevyužívá se tolik chemikálií, špalda se tedy blíží kvalitou ekologickým produktům.
Špalda a lepek
Pšenice špalda obsahuje velké množství lepku, kterému se připisuje vysoká kvalita. V některých zdrojích se však můžeme dočíst, že je špalda vhodná i pro celiaky. To je samozřejmě omyl, v žádném případě nelze špaldu do bezlepkové diety doporučit.
Za jistých okolností může být špalda nadějí pro osoby, které jsou citlivé na určité množství či kvalitu lepku. Špalda je totiž u nás původně pěstovaný druh pšenice, neprošla žádným šlechtěním, je tedy přirozenou součástí našeho jídelníčku. Z tohoto důvodu na ni některé osoby nemusí reagovat, i když jsou na klasickou pšenici citlivé. Zde jde o to vyzkoušet s opatrností.
Špaldová mouka i klíčky
Špaldu lze použít stejně jako běžnou pšenici. Ze špaldové mouky lze vařit i péct, jak jsme běžně zvyklí. Výborná je také naklíčená špalda, která mimo svěží chuti přinese i řadu cenných látek.
Článek Špalda, obilovina nám nejbližší byl publikován 25. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Lepek – kde všude se schovává? 03.02.2014 12.00
Top 10
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.