Vinný ocet pečuje o naše zdraví
Sponzorované odkazy:
Vinný ocet jsme se naučili používat hlavně díky pronikání trendů jihoevropské kuchyně k nám. Zejména saláty, ale i dezerty i grilované maso, to všechno se vinným octem může vylepšit. Kromě chuťových zážitků však přináší také řadu cenných látek našemu organismu. Je škoda, že se na to obvykle zapomíná.
Výroba vinného octa
Vinný ocet se vyrábí z moštu z vinných hroznů. Mošt se zahušťuje, v dalším kroku je do něj přidán již hotový ocet, aby se spustily pochody kvašení. Ty jsou dva a jejich délka určuje kvalitu octa. V první fázi dochází k přeměně cukru na alkohol, tak jako u výroby vína. V druhé fázi se pak vzniklý alkohol přeměňuje na samotný ocet. U kvalitního balsamikového se jedná alespoň o tři roky, výjimkou není ani několik dekád. Takové octy jsou samozřejmě velmi drahé a pro běžné spotřebitele neznámé. Zejména v případě tradiční výroby se dbá i na sudy, ve kterých zraje, celý proces připomíná výrobu kvalitního alkoholu.
Většina dnes používaných výrobků je vyráběna průmyslovým způsobem. I přesto je však výsledek velmi dobrý a může nabídnout spoustu cenných látek.
Pravé balsamico
Nejznámější, avšak dražší vinný ocet je známý pod názvem balsamico neboli balzamikový ocet. Bohužel pod tímto názvem jsou prodávány často i běžné vinné octy. Ten pravý Aceto Balsamico Tradizionale se vyrábí výhradně v italské Modeně z určitého druhu hroznů a tradičním způsobem již od dob středověku. Je velmi oblíbený mezi gurmány a ve světě vysoce ceněný.
Zdraví prospěšný ocet
Jako řada dalších jemných octů, i tento nabízí řadu zdraví prospěšných látek. Nacházejí se v něm velmi účinné flavonoidy, které fungují jako antioxidanty a brání tak stárnutí. Působí preventivně proti rakovinnému bujení, ale i proti zánětům či alergiím. Ocet také napomáhá odbourávání uloženého tuku, pomáhá k optimální hladině cholesterolu či krevním sraženinám.
Vinný ocet je také užitečný pro péči o pleť, zmírňuje svědění, vyznačuje se antibakteriálním a protizánětlivým účinkem, pomáhá hojit záněty, regenerovat pokožku, stimuluje tvorbu kolagenu. Dobře se uplatní třeba v peelincích. U osob s citlivou pletí se ředí.
Speciální vinné octy
V jižních kuchyních se používá vinný ocet jak v přírodní formě bez jakýchkoliv úprav, tak i vinný ocet ochucený a aromatizovaný. Základem je vždy bílý nebo červený ocet, do kterého se přidají další ingredience. Ty mu propůjčí jednak lahodnou vůni, také ale do jisté míry novou příchuť. Tradiční je samozřejmě česnek či chilli, výborné jsou také různé bylinky, jako je estragon, rozmarýn či kopr a jejich směsi. Ochucené vinné octy nemusíme kupovat, snadno do lahvičky s čistým octem vložíme námi zvolenou příměs. Vše bychom měli ponechat alespoň dva týdny.
Článek Vinný ocet pečuje o naše zdraví byl publikován 4. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Léčivý jablečný ocet 10.06.2010 00.00
- Jablko – jaké síly v sobě ukrývá?“ 05.07.2010 00.00
- „Na zdraví“ se sklenkou vína 11.11.2009 00.00
- Podzimní detoxikace organismu 10.11.2017 08.00
- Test vajíčkových pomazánek 04.05.2015 14.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Pásový opar – příznaky a léčba
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.