Máta peprná, zázrak z domácí zahrádky
Sponzorované odkazy:
Bylinky jsou od nepaměti prostředkem k posílení zdraví i dodání „šťávy“ mnoha pokrmům. Máta je bezesporu jednou z těch nejrozšířenějších. Oblíbená je jednak jako součást pokrmů v teplé i studené kuchyni, u nás ale zejména jako surovina k přípravě nápojů.
O mátě
Máta obecně je rostlinka, která je k vidění na mnoha místech planety, bez problémů roste i v našich podmínkách. Řadí se mezi rostliny hluchavkovité a její rod čítá mnoho různých druhů i hybridů. Celkově lze mluvit o desítkách zástupců.
V každé oblasti najdeme trošku jiné druhy máty. Proto i máta používaná v tradičních kuchyních se často liší. Mezi nejznámější druhy patří třeba máta klasnatá vyskytující se na jihu Evropy, dále máta kadeřavá známá také jako Nana máta typická pro Maroko. Relativně často se pak můžeme setkat s mátou vodní a tzv. mátou japonskou, která se pěstuje pro její vysoký obsah vonných silic. Všechny tyto druhy však nejen v našich končinách „strčí do kapsy“ máta peprná.
Máta peprná
Máta peprná je hybridem dvou jiných druhů mát – máty vodní a klasnaté. V našich podmínkách je asi druhem nejrozšířenějším. Dobře prospívá v našich končinách, může být proto bez obav zařazena do truhlíků či záhonků. Běžně je máta vytrvalou bylinou, u starších rostlin se vytvářejí dřevnaté stonky. Pokud máta dobře prospívá, vytváří téměř keříky.
Jedinečnost máty peprné
Máta peprná se proslavila díky svému aroma. Nejvýraznější složkou silic je mentol. Právě tato látka se využívá jednak pro výrobu cukrovinek a dalších potravin, také je ale úspěšně uplatňována ve farmaceutickém průmyslu i tradičním bylinkářství. Mentol má pozitivní vliv na lidský organismus, a to v mnoha směrech.
Účinky máty peprné
Máta je oblíbené pro své osvěžující a ochlazující účinky. Je proto součástí zubních past, žvýkaček, dobře se hodí při problémech v dutině ústní. Zrovna tak je používaná při problémech s dýchacími cestami, protahuje je.
Dále se používá při problémech s trávením, blahodárně působí na celý trávicí trakt. Rovněž podporuje chuť k jídlu, ulevuje od křečí.
Máta je také dobrým prostředkem na podporu koncentrace a celkově mentálních pochodů.
Použití máty
Mátu lze použít mnoha způsoby. Asi nejsnazší a nejdostupnější je mátový čaj, ať už porcovaný či lépe sypaný. Lze ji také použít v čerstvé formě, a to jak pro přípravu studených či teplých nápojů, tak moučníků či kompletních jídel. Inspiraci nalezneme třeba v Asii. Lze také zakoupit různé výrobky na bázi silic, například esenciální oleje.
Článek Máta peprná, zázrak z domácí zahrádky byl publikován 13. února 2011 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Bylinné čaje vlastní výroby 01.08.2010 00.00
- Koprem posílíte fyzičku, libečkem vyčistíte tělo 18.04.2014 12.00
- Migrény se zbavte v okamžiku! 10.02.2010 00.00
- Lék na nachlazení, chřipku a kašel hledejte v lednici a ve špajzu 02.12.2013 12.00
- Aromaterapie - léčba pomocí vůně 17.11.2015 16.00
Top 10
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.