Zeleninový banán, novinka na našem stole
Sponzorované odkazy:
Zeleninový banán, to je pojem, se kterým se někteří z nás setkávají zcela jistě úplně poprvé. Pomalu však tento nováček proniká i na český trh. Zeleninové banány se ve světe hojně konzumují a v některých částech světa jsou dokonce základní složkou stravy. Od ovocných banánů, což jsou ty běžné žluté banány k dostání v každých potravinách, se liší v několika ohledech.
Rozdíl mezi banány
Žluté banány, které jsme všichni zvyklí kupovat mají tu skvělou výhodu, že nás zasytí a poskytnou tělu dávku důležitých vitamínů, minerálů a dalších živin. Jsou proto skvělé jako rychlá svačinka a vhod nám jistě přijde také to, že nemusíme hledat, kde bychom je mohli omýt, jako to máme například s jablky. Zeleninové banány mají oproti těm ovocným méně příjemnou chuť, jelikož jsou více hořké a trpké. To je způsobeno vyšším podílem některých látek v banánech obsažených. Pro přímou konzumaci se proto nehodí dobré je podrobit je tepelné úpravě. Zeleninové banány jsou za syrova také těžko stravitelné.
Co vše lze ze zeleninových banánů vyčarovat
Zeleninové banány je před konzumací nutno tepelně upravit a to je možné na nejrůznější způsoby. Receptů se zeleninovými banány přibývá a proto není nic jednoduššího, než si najít chutný recept na míru. Zeleninové banány lze připravit na sladko i na slano a lze je péct, smažit, ale i vařit. Můžeme z nich vykouzlit ovocné dezerty a také nejrůznější slané pochutiny. Použít je lze dokonce jako přílohu. Zeleninové banány obsahují oproti těm běžným více škrobu.
Nepostradatelné vitamíny a minerály, kterými jsou banány přímo nabité
Ve všech banánech nejdeme mnoho prospěšných látek a vitamínů, které si tělo žádá. To jsou například vitamíny skupiny B, hojné množství vitamínu A a také nepostradatelný vitamín C. Co se minerálů týče, může se banán pochlubit zastoupením draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, zinku a železa.
Banány pomohou odvodnit organismus, tím pádem zmenšují otoky a s nimi spojený pocit těžkosti. Díky řadě obsažených látek se podílí na správném fungování nervů a svalů. Obsahují množství přírodního cukru a zlepšují schopnost soustředění, současně také zvedají náš výkon. Nic nám proto nebrání dopřávat si banány často a se zeleninovými banány se jistě vyplatí naučit se několik chutných receptů.
Článek Zeleninový banán, novinka na našem stole byl publikován 26. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Nejdostupnější ovocné životabudiče 17.11.2009 00.00
- Citronová dieta – hubněte s plným žaludkem 10.03.2013 15.00
- Účinné pleťové masky vlastní výroby 14.04.2010 00.00
- 5 tipů, jak do jídelníčku zařadit zdravá rajčata 31.08.2016 22.00
- Jak zhubnout za týden? Rozhodně ne dietou modelek! 07.09.2012 14.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Alpro – zdraví z přírody
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče II. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.